I annonssamarbete med DRYNITES

Nattblöja, larm eller helt enkelt en utredning? Kissar ditt barn i sängen kan det vara svårt att veta hur du kan hjälpa. Med goda rutiner vid läggdags kommer du långt. Här är fem tips!

K

issar ditt barn i sängen? Ett bra sätt att hjälpa ditt barn är att införa bra rutiner vid läggning. Det gör också att det sängvätande barnet känner mer kontroll över situationen. Att barn kissar i sängen är ganska vanligt, omkring 15 % av alla svenska barn mellan 4 och 15 år lider av sängvätning, eller enures som det medicinska namnet är. Ändå är det många barn som skäms.

Genom att hitta bra vanor hjälper du ditt barn att både känna sig trygg och hålla torrt under natten.

Rutin 1. Sista glaset vatten

Är ditt barn en sängvätare ska ni tänka på att inte dricka vatten eller annan dryck allt för tätt inpå läggning. Gör det till en vana att istället dricka ordentligt med vatten på dagen. Öva på bra dryckesvanor, helt enkelt.

Barnfötter på toaletten.

Vid sängvätning är ett besök på toa på en bra kvällsvana. Små barn behöver du påminna om toalettbesöket. Stora barn som kissar i sängen kan ta mer ansvar själva.

Rutin 2. Ett kvällsbesök på toaletten

Att gå på toa innan man kryper ner i sängen är alltid en bra vana, och särskilt om man har lätt att kissa i sängen. Det gör att barnet både känner sig tryggare och kan slappna av lättare. Små barn behöver du som förälder påminna om toalettbesöket. Stora barn som kissar i sängen kan ta mer ansvar och lära sig komma ihåg själva.

Rutin 3. En nattbyxa för mer trygghet

För att ge ditt barn trygghet och dig själv lite mer lugn och ro – använd nattblöjor. Det finns bra alternativ som både ser ut och känns som vanliga underbyxor eller pyjamasbyxor. Det gör att ditt barn kan ha med sig nattblöjan också när hen ska sova över hos en kompis eller på skolresa, utan att någon märker något.

En nattblöja från DryNites ser ut som en vanlig underbyxa och kan göra ditt barn tryggt även när hen ska sova över hos en kompis eller på klassresa.

Rutin 4. Prata om det

Prata med ditt barn om sängvätning, så ofta hen vill. Låt barnet veta att ni gör det här tillsammans och att det inte är farligt. Lyssna alltid på ditt barns tankar kring att hen kissar i sängen. Ni kan också prata med en läkare eller skolsköterska eller testa ett enureslarm. Låt ditt barn själv vara med och bestämma hur ni går vidare.

Rutin 5. Stötta ditt barn

Orsakerna till sängvätning är flera, det kan bland annat vara ärftligt, pojkar kissar oftare i sängen än flickor och kan också bero på att urinblåsan inte rymmer tillräckligt mycket urin. Ta reda på så mycket fakta som möjligt om enures, då har du också störst möjlighet att stötta och hjälpa ditt barn. Bestäm tillsammans med barnet vem som ska få veta.

Erbjudande!

Vill du och ditt barn testa DryNites kan du beställa hem gratis prover här.

www.drynites.se