Ibland kan nattningen kan vara en kamp utan dess like. Lugn, du är inte ensam! Barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin ger sina bästa råd och förklarar varför sömnen är så viktig för barn.

 

pampers

Under natten utvecklas både hjärnan och kroppen som får tid för återhämtning. Därför är det viktigt att skapa så bra och behagliga sömnvanor som möjligt för barnet. Ett torrt och mätt barn när det är dags att sova är A och O, men det finns fler knep att ta till.

pampers

 

Hur får man barn att sova bättre?

– Barn som sover dåligt, för lite eller ryckigt behöver troligen nya rutiner för att börja få tillbaka tilltron till att sova är skönt och bra. Ett tips är att öka närheten till föräldrarna eller låta barnen sova i samma säng som ett syskon, under förutsättning att det minsta barnet är några år. De välbekanta kroppsdofterna, ljuden och rörelserna ger signaler till barnet att de inte är ensamma eller övergivna. Det skapar en trygghet som känns ända in i sömnen, säger Louise Hallin.

linje

          Varför är sömnen så viktig?

– Barns sömn är helt nödvändig för att befrämja hjärnans tillväxt, läka skador som kan finnas och för att återhämta sig efter arbete. Ny forskning visar även att sömnen reglerar aptiten vilken kommer att påverka vikten i framtiden.

feet

Varför vaknar mitt barn mitt i natten?

– Barn vaknar på nätterna i perioder. Det kan till exempel vara i starka drömmar, feber, hosta eller på grund av längtan till föräldrarna. Det gäller barn i alla åldrar upp till tioårsåldern eller längre. Ibland är de här perioderna ganska intensiva men det är helt normalt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Lyssna på Louise Hallins populära podd ”Pampers barnvagnspromenader” HÄR.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ett torrt och mätt barn vid läggdags är A och O. Därför är en torr blöja en bra start på en lång natts sömn. Pampers senaste nyhet, byxblöjan Pampers Baby-Dry Pants har Micro Pearls som absorberar upp till 30 gånger sin vikt och kapslar in väta i upp till 12 timmar.
Pampers Baby-Dry Pants – för lektid, nattetid – alltid!

pampers