Det är något speciellt med att sitta nära sitt barn och läsa högt. Förutom att det är en lugn stund där du och barnet möts, som en paus i den stressiga vardagen, finns det mängder med fördelar med högläsningen som märks först efter några år: Barnet får använda sin fantasi och ökar sitt ordförråd och genom högläsningen underlättar du för ditt barns framtid i skola och arbete.

Enligt Elisabet Reslegård som startade Läsrörelsen är läsningen något som borde ingå i den dagliga rutinen:

– Att läsa för sitt barn ska bli en vana som man inte kan vara utan. Jag har full förståelse att det kan vara hur ruschigt som helst i vardagen, speciellt om man kanske är ensamstående med heltidsjobb. Men det finns två saker man bör göra varje dag: borsta barnens tänder och läsa högt för sina barn, säger Elisabet.

mcdonals2

Läsplatta, TV och dator i all ära – men det är något magiskt med en riktig bok med pärm och sidor som barnet kan bläddra i och titta på bilderna.

Men hur läser man egentligen för sitt barn? Måste man som förälder göra till rösten för varje karaktär i boken? Och är det fel att föreslå en annan bok när det är dags för samma sjunde gången i rad?

Elisabet Reslegård initierade Läsrörelsen år 2000, en ideell förening som har skapat något som de flesta vet vad det är, men inte vilka som ligger bakom det. Tillsammans med McDonald’s har Läsrörelsen tagit fram Bok Happy Meal – för att bredda läsningen i samhället och nå ut till de som kanske inte besöker ett bibliotek eller en bokhandel.

Elisabet-Reslegard

Elisabet Reslegård har tillsammans med den ideella föreningen Läsrörelsen skapat flera succékampanjer för att öka läskunnigheten bland unga i Sverige. Foto: Jenny Dozai.

Hur ska man läsa för sitt barn, har du några tips?

– Jag tycker att man ska läsa levande och på ett sätt som känns naturligt för sig själv. Du måste inte låta som en skådespelare utan läs lugnt. Barn älskar att höra sagor om och om igen och genom att titta på bilderna lär de sig bildspråket. Man kan kalla det för närläsning. Men barn som är väldigt framåt måste få mer utmaning i form av lite svårare böcker för att fortsätta utvecklas.

Hur gamla ska barnen vara när man börjar läsa?

– Det går att läsa för hur små barn som helst, i princip redan när de ligger i magen! Barn har ett stort passivt ordförråd och de förstår mer än de kan uttrycka. Det viktigaste är att det är kontinuerligt. Om det glöms bort och man säger att ”vi läser i helgen” blir det kanske inte av. När man högläser för sitt barn så ökar ordförrådet mycket. Det finns ord som man inte använder i ett vanligt samtal men i böckerna. Det här är extra viktigt för barn som har svårt att lära sig läsa och skriva.

Endast 35 procent läser dagligen för sina barn

I dag finns det inte några officiella undersökningar som visar på små barns läsvanor. För fyra år sedan gjorde Läsrörelsen en undersökning tillsammans med Junibacken och marknadsundersökningsföretaget YouGov där föräldrar med barn i åldern 0–9 år fick svara på hur ofta de läser för sina barn. I undersökningen kom det fram att endast 35 procent av föräldrarna läser dagligen för sina barn och ytterligare 30 procent läser flera gånger i veckan, men inte varje dag. Undersökningen visade också att högutbildade läser betydligt oftare för sina barn än vad lågutbildade gör och att det är betydligt fler mammor än pappor som läser.

bokhappymeal

– Ungefär 30 procent läser aldrig för sina barn och de minskar möjligheterna för barnen att lyckas i skolan. Läsningen ska inte vara en klassfråga. Tänk på att du ökar ditt barns förutsättningar att klara sig bra i livet. Barnens förmåga till inlevelse och fantasi ökar också.

Elisabets 5 bästa lästips:

1. Läs inte alltid vid läggdags

Många läser när barnet ska sova, och det är bra, men läs även andra tider på dagen.

2. Skäms inte över att du som förälder inte är den bästa högläsaren

Föräldrar som har svårt att läsa tycker det är genant att läsa högt. Men när de börjar läsa för små barn så gör det inget. Barnen skrattar inte åt en förälder som läser fel, utan med. Och du får mycket tillbaka när du läser för ditt barn.

3. Läs varje dag

Försök att läs varje dag. Det bästa är om man får in som en rutin att läsa åtminstone en halvtimme varje dag för sitt barn.

4. Ha roligt!

Läsning ökar barns förmågor, men det ska också vara en rolig stund tillsammans med ditt barn.

5. Läs en fysisk bok

Att läsa en fysisk bok är något alldeles speciellt. Barnen kan peka och undra, vad betyder det här? Och varför är den bilden här? Illustrationerna i bilderböcker hjälper barnet att förstå hur man kan tolka en text.

bokhappymeal2016

Bok Happy Meal – en favorit bland barn i hela Norden

Hösten 1998 inledde Läsrörelsen, Svenska McDonald’s och Munkedals pappersbruk diskussioner om hur de skulle kunna stimulera barns läsande. I år har 1,75 miljoner böcker på svenska, danska, norska och finska kommit genom Bok Happy Meal till föräldrar och barns lässtunder tillsammans. Totalt sedan 2001 är det 18,4 miljoner bra barn- och bilderböcker.

Varför är samarbetet med McDonald’s viktigt?

– Jag är otroligt stolt över det här samarbetet eftersom vi når ut till olika grupper i samhället. Nästan alla i Sverige vet vad Bok Happy Meal är och jag tror att det har betytt mycket för bokläsandet. Börjar du att läsa när du är liten, fortsätter du när du är större och när du är vuxen läser du för dina egna barn.

– Barnboksförsäljningen har ökat med över 20 procent de senaste åren för barn mellan 3 och 6 år och för barn mellan 9 och 12 år. Det är verkligen positivt. Tillgång till ett bra språk är en demokratisk rättighet, därför har Läsrörelsen mottot ”Ge dina barn ett språk”.