Vår hudkvalité påverkas mycket av vår livsstil. Men också av våra gener, hormonella förändringar i kroppen och klimatet. Här tipsar vi om hur du boostar din hud och får den att bli mjuk och smidig.

När huden fungerar som den ska är det yttersta skiktet på huden nästan helt vattentät och hindrar kemikalier och mikroorganismer från att ta sig in i kroppen och vatten från att ta sig ut. Ett tecken på att huden inte mår bra är att den blir torr. Huden känns stram och kan inte bevara fukt lika bra längre.

När huden blir torr eller är i obalans försämras skyddsbarriären, vilket kan leda till att en inflammationsprocess inleds och en ond cirkel tar sin början om du inte tar hand om din hud på rätt sätt.

Det går att påverka hur huden mår till en viss del men dina gener bestämmer också din hudtyp. Här listar vi 6 tips på hur du kan boosta din hud för att få den mjuk och välmående:

1. Ha rätt hudvårdsrutin. En bra rengöring är A och O för att huden ska må bra. Undvik vanlig tvål eller för starka rengöringsprodukter eftersom dessa kan irritera huden. Fel produkter kan skapa obalans i huden och både ge upphov till torr och irriterad hud såväl som att göra den fet. Glöm inte att återfukta huden efter rengöringen.

2. Se till att få solljus men undvik att sola längre stunder och mitt på dagen. Åttio procent av hudens åldrande beror på solen och det är viktigt att vara försiktig och skydda huden för att undvika skador. Men vi behöver också solljus i mindre mängder för att kunna ta hand om det livsviktiga D-vitaminet.

3. Undvik rökning. Rökning täpper till porerna vilket skapar syrebrist i huden och resulterar i för tidigt åldrande hud. Dessutom blir huden torr och fläckig.

4. Tillför extra fukt. Med åldern förändras huden och blir tunnare, torrare och mer känsligare för yttre påfrestningar. Vi kan inte undvika åldrandet. Men vi kan hjälpa huden till välmående genom att tillföra extra fukt och omtanke allt eftersom vi blir äldre och huden mer känslig.

5. Undvik stress. När man stressar frigörs ämnet kortisol som påverkar huden negativt. Bland annat kan stress utlösa vissa hudsjukdomar och även skapa inflammationer i huden som gör den röd och fnasig.

6. Har man mycket hormonella förändringar i kroppen kan det resultera i fet och aknebenägen hy. Bland annat är man extra känslig under tonåren. Under klimakteriet är effekten den motsatta och huden har en tendens att bli torr. Se till att anpassa dina hudvårdsprodukter efter din hudtyp.

Oavsett vilken hudtyp man har bör man alltid vara noga med vilka produkter man använder för att boosta sin hud på bästa sätt. Där är Cetaphil ett bra val då produkterna är framtagna för att bevara, stärka och återuppbygga hudens naturliga skyddsbarriär.

Fakta Cetaphil:

Cetaphil_artikel1_artikelbild

Cetaphil är en komplett hudvårdsserie som hjälper huden att bevara, stärka och återuppbygga sin naturliga skyddsbarriär – och hålla huden mjuk, frisk och vacker.

Cetaphil har länge varit något av en yrkeshemlighet bland filmstjärnor och fotomodeller. (Googla ”Cetaphil celebrities” och se själv.). Men Cetaphil rekommenderas inte bara av superkändisar – utan också av hud- och barnläkare.

Cetaphils produkter innehåller bara ingredienser som är kliniskt bevisade för sin effekt och för att inte irritera känslig hud. Tanken är enkel: Huden ska bli ren, men inte torr – mjuk, men inte fet.