För många familjer, oavsett om de består av två, tre eller ett mindre fotbollslag av stora och små, är helgens brunch veckans höjdpunkt. Då finns det möjlighet att skämma bort varandra lite extra med både tid och hemlagat. Varför inte bjuda på något nytt i november med hjälp av skafferiets favorit, den runda frukostflingan?

Med en gemensam och långdragen frukostlunch startas helgens aktiviteter upp på bästa sätt. Men det är inte alltid man vill ta sig till affären och handla. Då kan det vara bra att komplettera med sådant som redan finns i skafferiet, som till exempel frukostflingor.

I våra flingrecept använder vi Cheerios Havre. Smaken och krispigheten passar utmärkt som ingrediens till både snacks och varma rätter. Cheerios Havre är dessutom nyckelhålsmärkt och uppfyller det gröna nyckelhålets krav på lågt innehåll av socker, fett, salt och en hög halt av fiber och fullkorn.

 

scones-beskuren-cheerios-nov16-mama-amelia-CA

Cheeriosscones

2 dl kvarg

1 dl dinkelmjöl

1 dl fiber havregryn

1 msk linfrön

1 tsk bakpulver

1 dl grovhackade Cheerios Havre

1 krm salt

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter kvargen. Lägg degen i muffinsformar, toppa med grovhackade Cheerios och pumpafrön. Grädda i ca 10 min i 200 grader.

 

trismoothie-beskuren-cheerios-nov16-mama-amelia-CA

Smoothie tricolor

Vitt lager:

1 äpple

1 banan

½ tsk kanel

½ dl Cheerios Havre

2 dl grekisk yoghurt

1 dl mjölk

 

Lila lager:

½ avokado

1 dl blåbär

1 dl fryst mango

1 tsk honung

½ dl Cheerios Havre

2 dl mandelmjölk

 

Grönt lager:

1 banan

½ päron

300g färsk grönkål

1 tsk mandelsmör

1 dl Cheerios Havre

2 dl sojamjölk

Gör så här: Mixa ingredienserna till varje färg. Skölj mixern mellan blandningarna. Toppa med Cheerios, pumpa- och linfrön.

 

iStockpannkaka-beskuren-cheerios-nov16-mama-amelia-CA

Amerikanska pannkakor

Traditionellt serveras amerikanska pannkakor med lönnsirap, smör och/eller bacon, men tillbehören kan varieras i det oändliga. Välj efter tycke, smak och utifrån vad som finns hemma. Till en smet för ca 8 pannkakor behövs:

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 msk smör

2 ½ dl mjölk

1 ägg

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och vispa ihop med mjölk och ägg. Rör ihop allt till en smet och grädda i en stekpanna. Tips! När ovandelen av pannkakssmeten börjar bubblar i pannan är det dags att vända pannkakan.

Sist men inte minst…

Färskpressad apelsinjuice. Så enkelt och så gott. Under vinterhalvåret är apelsinerna som allra sötast och kan få den mest morgontrötta att lysa upp.

Tips! En halv passionsfrukt i apelsinjuicen känns lite extra lyxigt och är både gott och nyttigt. Passionsfrukt är extremt rik på fiber och ger rikligt med vitamin C och E. I butiken ska man välja frukten som är skrovlig och väger tungt i handen, är den för lätt kan frukten vara torr.

 

Tips! För dig som har ont om tid…

Två frukosttips för de dagar när tiden inte räcker till.

fruktsallad-beskuren-cheerios-nov16-mama-amelia-CA

Fruktsallad med crunch

Blanda Cheerios Havre med färska bär och frukt. Ät som den är eller toppa med mjölk.

 

energibars-beskuren-cheerios-nov16-mama-amelia-CA

Energirika bars

När bussen kommer alldeles för tidigt, barnen går långsamt och klockan tickar alltför snabbt, kan energikakor vara ett bra alternativ. Till cirka 20 kakor behövs:

50g solroskärnor

50g rostade saltade cashewnötter

1 äpple

40g Cheerios Havre

20g psylliumfrön

2 msk flytande honung

70g torkade blåbär

35g torkade tranbär

3 äggvitor

2 msk rismjöl

Gör så här: Rosta solroskärnor i en stekpanna på låg värme. Grovhacka cashewnötter, skala och riv äpplet. Blanda med Cheerios, psyllimfrön, honung, blåbär och tranbär. Vispa äggvitor, rör ner i blandningen och tillsätt rismjöl. Bred ut smeten på bakplåtspapper, ca 10x25cm och grädda på en plåt mitt i ugnen i 10 min i 125 grader. Skär kakan i bitar när den svalnat och rosta bitarna i ugnen i 8 min i 200 grader. Låt svalna och förvara i burk med lock.

 

För fler lyxiga frukostförslag, klicka här

Svårt att få barnen att sitta still under frukosten? Kolla in den här filmen

NUVARANDE Bruncha med ”O”
NÄSTA mamas bloggare stöttar Carin Da Silva: ”Vi är fantastiska mammor!”