I annonssamarbete med PAMPERS

Dags för babyshower? Här kommer tipsen du behöver innan du börjar planera!

babyshower, blöjtårta, baby shower tårta, baby shower presenter, baby shower lekar

En babyshower brukar hållas i slutet av graviditeten, när det är ungefär 1–2 månader kvar till förlossning. Självklart går det att hålla den tidigare men det hör lite till att den stora magen ska vara med! I USA, där fenomenet kommer ifrån, är det tradition att någon utanför familjen ska anordna babyshowern, men i Sverige brukar det vara både syskon och nära vänner.

Innan du börjar planera och handla inför en babyshower kan det vara bra att komma på ett tema. Ett färgtema är både enkelt och snyggt. Ha en färg som är genomgående för tårtan, fikat eller maten, pappret på presenterna och till exempel vimplar – det gör att babyshowern känns lite extra lyxig!

Tips på presenter till babyshowern

Namnet babyshower kommer från att den blivande mamman överöses med presenter, som en ”shower”. Men att köpa prylar är inget måste. En babyshower handlar i dag mest om att träffas, äta god mat och umgås!

bs2

Tips på presenter till både mamma och bebis:

Blöjor
Bebiskläder
Leksaker
Nappar
Babypuder
Napphållare
Mjukisdjur
Spargris
Speldosa
Dreglis
Sångbok
Små skor
Pekbok
Dinglis
Snuttefilt
Bärsjal
”Mitt första år”-bok
Champagne till mamman
Morgonrock till mamman eller bebisen

8 lekar som passar perfekt på babyshowern

1. Gissa omkretsen

Ni behöver: Ett långt snöre eller band, sax, papper och penna.

Så gör ni: Alla deltagare får gissa hur stor omkrets magen har genom att klippa ett snöre i den längd man tror att magen är. Sedan är det dags för mamman att testa allas snören. Den som har gissat närmast vinner!

2. Skapa ett namn

Ni behöver: Sax, papper och penna.

Klipp ut bokstäverna i mammans och pappans namn i papper eller använd kylskåpsmagneter med bokstäver eller liknande. Låt gästerna använda bokstäverna för att komma på roliga eller fina namn till bebisen med bara bokstäverna från föräldrarnas namn.

3. Inte säga baby

Ni behöver: Halsband (ett band eller snöre), sax och lika många nappar som deltagare.

När babyshowern börjar får alla varsitt halsband med en napp som ska hängas runt halsen. Under en begränsad tid eller under hela babyshowern får ingen säga orden baby, bebis eller barn. Om man hör någon säga det får man ta personens halsband och hänga runt sin egen hals. Den som har flest halsband när leken är slut vinner.

babyshower, blöjtårta, baby shower tårta, baby shower presenter, baby shower lekar

4. Mina vänner bok

Ni behöver: En skrivbok, papper och penna.

Babyshowern är ett tillfälle att samla sina närmaste vänner och familj innan en ny intensiv period i livet börjar. Låt dina vänner skriva ner tankar och hälsningar till  dig och bebisen. Tips på frågor kan vara: Jag lärde känna mamma när … Mitt bästa minne med mamma är …

5. Gissa förlossningsdag, vikt, längd och kön

Ni behöver: Papper och penna, en skål eller liknande.

Alla gästerna får skriva ner vilken dag de tror att förlossningen kommer att ske, om det blir en pojke eller flicka och vilken vikt, längd bebisen kommer att ha när den föds.

6. Vem är vem?

Ni behöver: Varsitt kort på sig själv som liten, papper och penna.

Alla gäster tar med eller skickar en bild på sig själv som liten. Lägg bilderna på ett bord eller sätt upp på en vägg och märk varje bild med ett nummer. Alla gäster får ett papper där de sedan skriver upp vilken bild som är vilken gäst. Para sedan ihop rätt siffra med rätt gäst. Flest rätt vinner.

babyshower, blöjtårta, baby shower tårta, baby shower presenter, baby shower lekar

7. Namnförslag

Ni behöver: Papper och penna, en skål eller liknande.

Skriv ner namnförslag med en liten motivering på papper och lägg i en skål. Gå sedan igenom förslagen tillsammans.

8. Gissa smak på barnmaten

Ni behöver: Cirka 3–4 barnmatsburkar med olika smak, penna och papper.

Köp olika barnmatsburkar som ni plockar bort etiketterna på. Märk burkarna med siffror och skriv upp vilken burk som innehåller vad. Låt gästerna provsmaka och gissa vilken smak det är. Den här leken kan också göras med ögonbindel på för att göra det ännu knepigare.

Gör en egen blöjtårta – i fyra enkla steg

Enligt traditionen ska mamman få en tårta gjord av blöjor. Se hur du gör en egen steg för steg här!

pampers-blojor