Den här tiden på året är det många långa bilresor till fjällen och påskfirande som står på agendan för många familjer. Då kan det vara en utmaning både för vuxna och barn att bila långt. Men med rätt förberedelser blir bilresan behaglig. Kolla in vår checklista!

1. Säkra bilens utrustning!

Är reservdäck och varningstriangel på plats, däcken pumpade, torkarbladen rakknivsvassa och spolarvätskan påfylld? Bra! Säkerställ också att du har startkablar och bogserlina för säkerhetsskull och utrusta bilen med snöskyffel och isskrapa.

2. Planera rutten

Det kan vara smidigt att köra på natten om du orkar. Beroende på hur stora barnen är kan du annars starta tidigt på morgonen, då kan de första timmarna bli lite sömniga i baksätet. Planera in pauser på vägen. GPS i all ära, men det kan också vara kul med en hederlig karta. Intresserade små resenärer kan kontrollera då och då hur lång väg som tillryggalagts – eller få ett tydligt svar på HUR LÅNGT ÄR DET KVAR?

3. Rigga handbagaget

Se till att du har det nödvändigaste nära tillgängligt. Hushållspapper eller våtservetter, blöjor och små treats till kurrande magar att portionera ut under resan. Satsa på en liten kylväska om du vill lyxa med kylda drycker under resan. Några plastpåsar för skräp eller plötsligt illamående kan vara bra att säkra upp med.

4. Ladda paddan

Film gör resan lättare och roligare. Nu har SF precis lanserat en bra app: SF Kids Play med massor av gobitar ur SFs breda utbud. Proppa paddan full av Pippi Långström, Emil, Vi på Saltkråkan, Alfons Åberg, Pettson och Findus samt nykomlingar som Biet Maya och Chuggington. Allt material som tjänsten erbjuder kan laddas ner i appen. Smart både om du bilar utomlands eller om du vill spara på surfen. Ladda ner när du är uppkopplad och låt sedan barnen titta på resan.

5. Fluffa till baksätet

Klä på barnen lite tjockare sockor – inga skor i baksätet. Mjuka kläder är att föredra. Nackkudde och vanlig kudde och något täcke gör färden mysig tillsammans med bästa gosedjuret. Kanske ska varje barn ha en liten egen rygga med några utvalda saker i? Vattenflaska, bok, block och pennor?

6. Lekar för resan

För lite större barn kan gamla billeksklassiker som dessa komma väl till pass:

-Först till tjugo. Bestäm en färg eller ett bilmärke som varje person ska samla på, först till 20 vinner.

-Gissa låten – någon agerar dj och spelar upp ett intro, resten får gissa. Flest rätt av tio vinner.

-20 frågor. En i bilen tänker på en person, resten får gissa. Kan varieras med att gissa djur och länder.

Första månaden gratis!

Snabba fakta om SF Kids Play

sfkids_artikel1_bild2

– Innehåller barnens alla SF-favoriter

– Uppdateras regelbundet med nya filmer

– Allt innehåll är tillgängligt i off-line-läge

– 59 kronor per månad, första månaden gratis

– Ingen bindningstid