Attackera lusen – innan den attackerar dig!

Löss – familjens nemesis. Teeny-weeny parasiter med en fantastisk förmåga att hitta det absolut sämsta tillfället att attackera familjen. Som till exempel under vabbruari. Men lugn bara, du kan stoppa dem – innan de sätter stopp för hus- OCH jobbfriden.

Du vet det, förskolan vet det och alla andra (vuxna) vet det: Nej, man får inte löss på grund av dålig hygien. Inte heller blir vi smittade av våra fyrbenta älsklingar eller via lakan, mössor eller hårband (utanför hårbotten dör lusen inom ett dygn).

Trots all denna kunskap är löss stigmatiserat och det blir både jobbigt och skämmigt för hela familjen när lusen bestämt sig för att ingå i gemenskapen. Och konstigt vore väl annars, för vem vill…

medalinicin-2000x1000px-alt2

  1. Börja och avsluta varje dag med en luskam? Det gör inte bara ont (hävdar familjens minsta) det tar ju så lång tid!
  2. Ringa chefen (för åttonde gången den här vabbruari) och förklara att man måste stanna hemma för att förskolan fått löss och just dina älsklingar kom hem med krypen.
  3. Väl tillbaka på jobbet tillbringa förmiddagen med att försäkra sina ytterst skeptiska och lite äcklade kollegor att ”Ja, behandlingen har påbörjats och NEJ, resten av familjen har inte fått löss.”
  4. Några dagar senare upptäcka att så inte var fallet. 2-0 till lusen och sura Stina på HR fick rätt. IGEN.

Många kliande huvuden och diskussioner senare när familjen äntligen lusfri tänker man: ”Aldrig igen!”. Och sen kom sommaren – lössens prime time.

Tips! Tävla om ett förbyggande luskit här!

medalinicin-2000x1300px_produktbild

Linicin är medicintekniska produkter, läs användarinstruktionen noga innan användning. Marknadsförs av Meda AB, www.linicin.se.

Så undviker du huvudlöss

Men det finns en lösning, Prevent Linicin är en förebyggande lusspray som är både enkel att använda, tidseffektivt och som inte ger upphov till resistens. Linicin Prevent innehåller munkpeppar och eukalyptusarom, dofter som lössen inte gillar, och därmed undviker de håret.

Spraya Linicin Prevent varje morgon under högriskperioder, till exempel i början av en dagisstart eller under de månader barnen ofta är sjuka. Använd sprayen på torrt och kammat hår, var noga med att allt hår täcks och att undvika ögon och andra slemhinnor.

Cirka 5-7 sprayningar krävs per tillfälle och en flaska räcker i cirka 2-3 månader. Efter bad, dusch eller om håret har borstats intensivt och avlägsnat sprayens skydd, spraya igen. Vill du få fler tips och råd om hur du förebygger löss? Läs mer och se filmen här!