I annonssamarbete med KRY

Vilka är de första tecknen på psykisk ohälsa och varför mår många barn dåligt? Vi ställde 5 frågor till KRYs psykolog Martin Forster.

KRY_MartinForster_340

Martin Forster är psykolog och författare med inriktning på barn.

Psykisk ohälsa hos barn är ett samhällsproblem och de senaste 10 åren har problemen ökat med 100%. Behovet av barnpsykologer är stort och fram tills idag har väntan på hjälp varit lång. Därför lanserar KRY nu möjligheten att kunna träffa en barnpsykolog – bara ett videosamtal bortMartin Forster är psykolog och författare till den populära boken ”Fem gånger mer kärlek”, och möter ofta barn med stress- och ångestproblematik.

1. Vilka är de första tecknen på att mitt barn inte mår bra?

– Ibland är det väldigt påtagligt. Barnet får kanske plötsligt ångest vid specifika situationer. Eller ofta hamnar i konflikter på dagis och i skolan. I andra fall kan problemen komma smygande. Man bör som förälder vara uppmärksam om barnet förändras: börjar dra sig undan, inte längre vill göra saker som hen förr gillade, tappar intresse för kompisar, får mindre aptit och så vidare. Nedstämdhet uppstår vanligtvis under tonåren, men problem med utåtagerande och bråk kan visa sig redan i tvåårsåldern.

Kry-mama-brak

Hur hanterar man ett barn som ofta hamnar i konflikter? Under förskoleåldern kan det vara vanligt, säger Martin Forster. Men om barnet fortsätter att agera utåt bör man söka hjälp.

2. Vilken hjälp kan mitt barn få via KRY?

– Det beror delvis på barnets problematik. Om det är ett yngre barn som är utåtagerande så får i första hand föräldrarna stöd och utbildning via psykolog. De får bland annat göra övningar på datorn som hjälper dem att förstå och stötta barnet. Om det handlar om stress och ångest hos en tonåring från 16 år och uppåt, så får barnet själv samtala med en psykolog (KBT-terapi), som även har kontakt med föräldern. Vid milda till  måttliga svårigheter kan psykologbehandling ges digitalt, vilket har visat sig ha i princip lika stora effekter som när man träffas fysiskt.

3. Varför mår så många barn dåligt?

– Det vet man inte säkert, men det finns många tydliga samband som man ser påverkar barn idag. Det första är förändringar i skolan. Det är större segregation i skolorna, vi har ett annat betygssystem och större klasser. Det i kombination med läget på arbetsmarknaden skapar en osäkerhet och stress inför framtiden. Barn upplever tidigt att det är mycket som står på spel. Sedan kan man även se att faktorer som sociala medier och mindre sömn påverkar.

Kry-mama-barn

På KRY kan barn och föräldrar få hjälp med problem som nedstämdhet, stress, och bråk. Samtalen sker hemifrån och är kostnadsfria för alla under 20 år.

4. Är sociala medier en orsak till barns stress?

Psykolog via mobilen
Nu finns det tillgång till barnpsykolog i mobilen via KRY. Så här funkar det: 1. Ladda ner appen och logga in med BankID. 2 Beskriv de besvär ditt barn behöver vård för. 3. Psykologen ringer upp samma dag via appen och vårdmötet är igång. 4. Kontinuerlig uppföljning med samma psykolog vid behov.

– Det är svårt att forska på, men man ser ett samband mellan överdrivet mobilanvändande och psykisk ohälsa. Personligen ser jag framförallt tre anledningar till varför barn kan må sämre på grund av mobilen och social medier och det är att; 1. De sitter stilla mer. 2. De sover sämre och 3. De jämför sig mer med andra.

5. Dina bästa tips till föräldrar som känner att de inte räcker till?

– Utgå från att du är tillräcklig! Det är bra att vara medveten om att alla barn föds med olika personligheter och förutsättningar. Det gäller alltså att möta just ditt barn med sina specifika behov. Det är inte ditt fel om barnet mår dåligt, men du har ett ansvar att hjälpa barnet med de svårigheter som hen möter genom livet. Att vara närvarande och engagerad kommer man lång med.

Kry-mama-kram

Att vara förälder är att följa och stötta barnet genom livets utmaningar. Är du orolig för ditt barn? Ladda ner appen KRY och få hjälp av en barnpsykolog samma dag.

 

Kry-mama-mobil

Med appen KRY i mobilen har du alltid läkar- och psykologhjälp nära till hands. Läs mer och ladda ner appen här.

  • På KRY finns legitimerade läkare, psykologer och barnpsykologer.
  • Man kan bland annat söka hjälp för bråk & konflikter, ångest, oro, fobier.
  • Öppettider 06-24.
  • Ha samtalet i en trygg hemmamiljö.
  • Kostnadsfritt under 20 år.