ALLT INFÖR DOPET! Praktisk checklista!

sponsorskylt svenska-kyrkan En liten ny människa har kommit till världen och det vill vi såklart fira med ett dop! Hur går ett dop egentligen till och vad ska man tänka på? Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och så bjuder vi på en praktisk checklista att spara!  

Hur går ett dop till?

Genom dopet välkomnas barn och vuxna in i kyrkan. För föräldrarna till ett nyfött barn är det en speciell högtid. Kanske är det första gången sedan barnet fötts som föräldrarna träffar släktingar och visar upp sitt barn.

Att boka ett dop är inte komplicerat. Ni väljer ut en kyrka och ringer sedan församlingsexpeditionen för att boka tid och även boka tid för dopsamtal med prästen, då man går igenom hela ceremonin.

Hur gudstjänsten sedan utformas kan variera men under dopet tar prästen alltid vatten i sin hand och låter det rinna tre gånger över barnets huvud.

Vanliga frågor:

fragor dopet

fragor dopet1

CHECKLISTA:

1. Datum och tid för dopet. Tänk ut fler datum ifall första är upptaget. Var ute i god tid även om du vill döpa barnet hemma i trädgården. (Vill ni ha en ceremoni utanför kyrkan så kontakta kommunen för att boka en så kallad officiant).

2. Boka tid med prästen för ett dopsamtal då ni går igenom hela dopet.

3. Gästlista, vilka och hur många. Skicka inbjudningarna minst 4 veckor i förväg.

4. Bestäm om ni ska ha mottagningen/ kyrkkaffet i församlingshemmet eller någon annan stans.

5. Ordna ett presentbord till dopkalaset. Och gärna en låda med leksaker till små gäster som har spring i benen.

6. Dopkläder. Finns det något i släkten eller vill ni köpa nytt? Även församlingen brukar ha dopklänning att låna ut.

7. Bestäm faddrar/ gudföräldrar och fråga om de vill.

8. Psalmer. Fundera på vad ni vill ha och om ni har någon vän eller släkting som kan sjunga. Svenska kyrkan har även en spellista på Spotify: https://open.spotify.com/user/svenska-kyrkan/playlist/2WPFp66DO56PGDJOiOzc5J

9. Kläder till resten av familjen, häng fram på galge några dagar innan så slipper ni fundera när dagen är inne.

10.  Våga be om hjälp. Låt någon släkting eller vän hjälpa till med inköp av fika, och låt någon duka upp och koka kaffe

11.  Boka fotograf att föreviga dopet. Vill man inte stressa kan man gott fota en-två dagar efter dopet.    Alternativt låta en släkting föreviga dagen. Be dem åka ut och kolla miljön kring kyrkan någon dag i förväg så ni inte behöver gå runt och leta.

barn

På dopdagen

– Packning. Packa allt i en väska några dagar innan. Blöjor, klänning och kläder att byta om till efter dopet. Finns det syskon, se till att ha extra ombyte ifall någon olycka sker.

– Åk i god tid till kyrkan och räkna med förseningar. Fixar ni själva med fikat inför dopkalaset, försök förbereda allt så gott det går på morgonen.

– Har ni någon släkting som hjälper till med dopkalaset/ kyrkkaffet, se till att stämma av allt det sista dagen innan med antal gäster och tidpunkter.

– Se till att bebisen och eventuella syskon är mätta. Ha gärna med en frukt och flaska vatten i väskan.

– Låt någon skriva anteckningar under presentöppningen. Vilken present som kommer från vilken person. Det underlättar enormt när det senare ska skrivas tackkort.

– Glöm inte nappen! Se till att stoppa ner en extra i pappas kavajficka någon dag innan.

Efter dopet:

Skicka tackkort inom rimlig tid efter dopet. Extra uppskattat är tackkort med bild på barnet och en personlig hälsning.