Danmark är ett av svenskarnas favoritresmål, och kanske tror du att du redan vet allt som finns att veta om vårt grannland. Men de danska sydkusterna är fortfarande rätt okända för många – visste du till exempel detta?

2Knuthenborg

1. Att den största safariparken i norra Europa ligger på Lolland och heter Knuthenborg safaripark. I parken finns mer än tusen frigående vilda djur från hela världen: tigrar, vargar, noshörningar, zebror, kameler, vattenbufflar och giraffer, för att bara nämna några. Det är också möjligt för familjer och grupper att övernatta i parken. Läs mer om Knuthenborg safaripark här.

3Geocenter

2. Att det inte alls är omöjligt för en vanlig turist att hitta 70 miljoner år gamla fossiler på klintstranden vid Møns Klint, där de vita kritaklipporna stupar 140 meter rakt ner i det smaragdgröna havet från den högsta punkten. I närheten ligger Geocenter Møns Klint, en hypermodern interaktiv utställning där du reser tillbaka till kritaperioden och kan titta på äkta skelett och fullskaliga modeller av urtidsdjur – och till och med uppleva att du blir attackerad av en dinosaurie! Läs mer om Møns Klint här.

6Gavno

3. Att det finns mer än en halv miljon blommande tulpaner i slottsparken utanför Gavnö Slott på Själland. Slottets äldsta delar är från 1400-talet, men redan på 1200-talet låg det en sjörövarborg på platsen! Förutom blomsterprakten är Gavnö känt för sin samling av mer än tusen porträtt och andra konstverk från 1600-, 1700- och 1800-talet, sin höghöjdsbana för hela familjen och sitt eget ölbryggeri. Läs mer om Gavnö här.

4Middelalder

4. Att världens största katapult ligger i Middelaldercentret (Middelalder har inte något med medelålder att göra utan betyder helt enkelt Medeltid!) på Lolland. Besökare kan hjälpa till att avfyra den, prova olika medeltidsmaskiner, kolla tornerspel och vandra runt i en medeltidsby bland tidsenligt klädda invånare som utför sina dagliga sysslor. Vill man kan man även testa det gamla nordiska köket i Danmarks enda medeltidsrestaurang. Läs mer om Middelaldercentret här.

5DKBorgcenter

5. Att du också kan uppleva medeltiden på ett hypermodernt sätt – med hjälp av en iPad med guide som du får låna när du löser entré till Danmarks Borgcenter i Vordingborg, och som gör att du verkligen får en känsla av borgen såg ut under 1300-talet. Dessutom kan du använda iPaden till att spela spelet Ghost Hunt där det gäller att jaga monster och vålnader i borgruinen… Läs mer om Danmarks Borgcenter här.

6. Att ön Mön strävar efter att certifieras som en Dark Sky Park under 2016, vilket visar att de har en exceptionell plats för naturligt nattmörker. Det finns bara 22 Dark Sky-parker i hela världen och de flesta ligger i USA. 85 procent av danskarna kan inte se Vintergatan där de bor på grund av artificiellt ljus som stör sikten. Läs mer här

8Marielyst

7. Att Marielyst (inte att förväxla med badhotellet Marienlyst som ligger i Helsingör!) blivit utnämnd till Danmarks bästa strand tre år i rad. Den 20 kilometer barnvänliga stranden består av mjuk vit sand, och här har danskarna semestrat i över 100 år. Alldeles i närheten finns en gokartbana och ett paintballcenter. Läs mer om Marielyst här