I annonssamarbete med RäDDA BARNEN

Barn kan bli väldigt upprivna av en traumatisk händelse. Här är barnpsykologens fem bästa sätt att lugna dem.

Barn har inte samma förmåga som vuxna att skilja på små och stora händelser. Därför kan en spruta vara lika tuff att ta som att bevittna en olycka. Men med rätt bemötande  får barnet goda chanser att återhämta sig snabbt. Här ger Rädda Barnens psykolog, Erica Mattelin, fem verktyg till dig som vill lugna ditt barn när det varit med om något jobbigt.

Pojke hos tandläkaren för första gången.

Första tandläkarbesöket kan vara avgörande för barnets lust att komma tillbaka.

1. För barnet i säkerhet

Barn behöver känna sig trygga. Om det till exempel avskyr att gå till tandläkaren, gör något mysigt och välbekant efteråt. Det kan vara att fika ihop eller bara leka, det viktiga är barnet känner igen sig och befinner sig i en lugn miljö

2. Prata på ett sakligt sätt

Barn är inte dumma. Därför fungerar det inte att tiga ihjäl en jobbig händelse, som till exempel en skilsmässa. Det spär bara på barnets oro och osäkerhet. Berätta istället vad som hänt på ett sakligt sätt. Undvik otäcka eller jobbiga detaljer.

Mor och dotter kramas.

Trygga barn och trygga föräldrar gör det lättare att hantera krisen när den kommer.

3. Hjälp barnet att återfå kontrollen

Precis som vuxna tacklar barn traumatiska händelser på olika sätt. En del vill prata om det en gång och aldrig mer, andra kanske vill gå tillbaka till tandläkaren och berätta hur läskigt det var. Större barn kanske behöver hjälp att hantera näthat. Var lyhörd för vad ditt barn behöver för att få kontroll över sina känslor.

4. Signalera hopp

Prata om vad ni ska göra efter tandläkarbesöket eller spruttagningen – och låt det vara något roligt. Om barnet varit med om, eller bevittnat, en olycka gäller det att hjälpa barnet att höja blicken och förstå att detta var en angränsad händelse. Allt kommer att bli bra igen. Detta gäller även om den jobbiga händelsen består av att det är du och ditt barn som har en konflikt.

Barn ritar tillsammans.

En barnteckning säger ibland mer än tusen ord.

5. Hjälp hela gruppen

Om en hel skolklass eller förskolegrupp varit med om något traumatiskt mår barnen bra av att också få läka tillsammans. Gemensamma samtal och att exempelvis sitta i grupper och rita stärker hela kollektivet. Barn behöver känna att de inte är ensamma i sin oro eller sorg. Det är viktigt att anpassa samtalen efter barnens ålder.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något

Barn är viktiga, för många det viktigaste som finns. Men inte alla barn får det engagemang de förtjänar och det är inte alltid så lätt som förälder att veta vad man ska göra – eller hur. Rädda Barnen erbjuder rådgivning till föräldrar men också hjälp till de barn som inte har tillräckligt med stöd hemifrån. Det finns olika sätt att engagera sig i Rädda Barnen. Kom ihåg att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans blir vi väldigt starka.