5 familjeäventyr du inte får missa i sommar

Längtar du efter ett familjeäventyr? Vad sägs om viltsafari, sköna sandstränder, äventyrspark och över 6 000 öar och skär? Alltihop närmare än du tror. Vi ger dig sex guldkorn du inte har råd att missa.

Vi vet så väl hur det känns. Du vill hitta på något spännande med barnen i sommar – lite äventyr, nya upplevelser och spännande lek. Samtidigt vill du själv kunna njuta. Och det får inte vara för krångligt, ligga alltför långt bort (semestern är kort) eller kosta skjortan. Låter det orimligt? Det är det inte. På Åland väntar familjeäventyret för både stora och små – bara två sköna båttimmar bort.

 1. Smart Park, Eckerö Åland.
  Det här kommer barnen att älska. Äventyrsparken Smart Park ligger på Eckerö och har en underbar ledstjärna; Ni ska leka er igenom parken och samtidigt lära er något, så att familjen kommer ut därifrån lite smartare. Här finns allt från jättelika sandhögar för de minsta till trampbilscross, illusionsbana, små djur och Ålands största vattenkrig!
 2. I Käringsund kan ni lätt spendera en heldag utan att ha tråkigt. Här finns en viltsafari där ni bekantar er med sköningar som lamadjur, strutsar och vildsvin. Jakt- och fiskemuseet ligger nästgårds med en massa spännande historia. Smaska på en pizza eller testa Ålandspannkaka i Bodegan. Och avsluta dagen med ett skönt dopp i poolen på Käringsund Resort. Eller dyk ner i Ålands hav!
  Peppi pirat på Åland.
 3. Historia och spänning på Kastelholm.Kastelholms slott och friluftsmuseet Jan Karlsgården får hela familjen lära sig om hur en Åländsk gård såg ut under 1800-talet. Här finns mycket tid för lek och mysterium. När det är dags att äta beger ni er till restaurangen Smakbyn, som ligger i närheten. Smakbyn drivs av den kände kocken Michael Björklund. Där kan barnen bli medlemmar i piratklubben (Åland är en sjöfararnation så självklart finns det en nationell piratklubb!) och få en skattkarta som leder till skatter över hela Åland.
  Äventyrsgolf på Åland.
 4. Äventyrsgolf i Mariehamn. Ångbåtsbryggan, som ligger i Mariehamns östra hamn, har ni möjlighet att utmana varandra i en spännande runda äventyrsgolf. Ni kan välja mellan att spela 9 eller 18 hål. Efter att ni spelat klart kan ni passa på att äta gott i Ångbåtsbryggans restaurang eller svalka er med en glass. Får ni riktigt varmt så ligger den barnvänliga badstranden Lilla Holmen bara ett stenkast bort. Här kan man, förutom att simma, även hälsa på bl.a. gulliga kaniner och fåglar som bor på holmen.
 5. Sjökvarteret i Mariehamn.
  Boende för alla smaker.
  Till Åland kan man åka över dagen, eller med fördel stanna länge! Och boenden finns det gott om – för alla familjer. Vill ni bo i en mysig stuga vid vattnet finns det gott om alternativ. Lockar campinglivet finns gott om rastplatser för husvagn, husbil eller tält. Och den som önskar lite mer bekvämlighet hittar flera sköna hotell. Här finns en massa tips på bra boenden.

Sist men inte minst…

Lekrum på Eckerölinjen.
Resan är ett äventyr i sig. Åland är känt för sina varma röda granitklippor, den vackra skärgården med över 6000 öar, och så färjorna förstås. På Eckerö Linjen kan barnen leka i lekrummet och det finns god mat för både stora och små munnar liksom en taxfreebutik fullproppad med snaskiga godispåsar och fina kosmetikfynd! Något gott att dricka finns också.

Njut på däck eller inomhus. Njut, bara njut. Alldeles för snart knackar vardagen på igen.