I annonssamarbete med WE EFFECT

Känslor är universella. De binder samman människor världen över och gör oss lika. Däremot har inte alla kvinnor möjlighet att tillvarata livets största ögonblick. Här är 5 känsloladdade tillfällen som format dig till den du är idag.

D

en djupaste sorg känns likadant för dig, som för en kvinna på ett fält i Uganda. Precis som den sprittande förälskelsen är lika ljuvlig för en tjej i El Salvadors slumområden, som den är för dig. Trots det har alltför många kvinnor inte möjlighet att välja eller påverka de allra viktigaste delarna av livet. Var med och bidra till en jämställd värld utan fattigdom. Vi hyllar livets stora stunder som vi delar med världens kvinnor!

1. När du träffade den stora kärleken

Lovely December

Foto: Getty Images

När kärleken slår till stannar världen och inget blir sig längre likt. Med julen på ingång skänker vi en extra tanke till de kvinnor som inte får välja själva och som lever under manligt förtryck! Hylla kärleken genom ett stöd till hjälporganisationen We Effect!

Den kommer oftast när man minst anar. Kanske inte riktigt gett upp, men sammanbitet börjat fokusera på annat i livet. Då kliver hen in, vänder upp och ner på tillvaron, och allt blir rätt och självklart på en och samma gång. Känslan av att ha kommit hem och att få landa hos en annan människa är något av det största i livet.

We Effect är en av Sveriges största biståndsorganisationer med verksamhet i 24 länder. Länder där fattigdomen är som störst. Sedan 1958 har de jobbat för jämställdhet och människors rätt och möjlighet att lyfta sig själva ur fattigdom. Du kan du bidra till deras viktiga arbete här.

För 20-åriga Hoang Thi Hue i Vietnam var det inte kärleken som avgjorde val av make. Hon gjorde som den vietnamesiska traditionen bjuder och flyttade hem till den tilldelade mannens familj. I praktiken är det nu svärmor, svärfar och mannen som bestämmer över hennes liv. Här kan du läsa mer om bristen på jämställdhet i Vietnam och We Effects arbete för att ge kvinnor chans till arbete och därigenom mer självständighet.

2. När du för första gången mötte ditt nyfödda barns blick

Mötet med din nyfödda bebis slår allt du någonsin får uppleva förr eller senare i livet. Stora ögon med en blick som rymmer all världens visdom. En närhet, doft och mjukhet som man förlorar sig i. En stund som du aldrig glömmer.

Screen Shot 2018-11-21 at 08.19.05

Agnes Cassimo med sina två barn, Lucy Mustafa och Zaïd Mustafa-Muhammed vid hälsocentret i Ngauma. Foto: Niclas Ericsson.

Att bli mamma i Moçambique är att leva med en ständig oro för barnets hälsa och utveckling. Moderskärleken går inte att ta miste på, men 5-åriga Lucy i  Moçambique är inte större än en svensk 1,5-åring. Moçambique är ett världens fattigaste länder och mer än hälften lever i extrem fattigdom. Undernäring är därför mycket vanligt bland barnen. Med stöd från We Effect drivs ett hälsocenter i staden Ngauma. Dit kan kvinnor komma med sina barn för regelbundna hälsokontroller och utbildning.

3. När någon trodde på dig och fick dig att växa

Screen Shot 2018-11-13 at 11.01.53

Mamma Risanthinini är en viktig förebild för dottern Yendin. Rishanthini Mahendran har med stöd från We Effect startat en kollektiv restaurang och kan nu försörja familjen.

Läraren i gymnasiet som trots dina halvtaskiga betyg såg din potential och fick dig att börja plugga. Eller chefen som gav dig feedback och stärkte ditt självförtroende för att våga gå vidare i karriären.

Rishanthini på Sri Lanka hade varken arbete eller möjlighet att påverka sitt liv för sig själv eller sina barn. Med stöd från We Effect har hon startat en kollektiv restaurang med andra kvinnor. Nu har familjen mat på bordet och barnen kan gå i skolan. För kvinnor i de områden där We Effect arbetar med bistånd handlar det om just detta; att ge kvinnor möjligheten att växa av egen kraft.

4. När du insåg att hälsan inte är självklar

Malawi_HIV_Malo_Cluster2880

Kvinnorna i Malo Cluster har startat en spara- och låna-grupp, en slags liten bank, i sitt kooperativ med HIV-smittade. Ungefär en miljon av Malawis 18 miljoner invånare bär på viruset, och arbetet med att stötta smittade är en stor del av We Effects arbete.

Man säger att hälsan tar man för given tills du inte längre har den. I vår kultur tar vi lätt hälsan för givet. Men för de som drabbats av allvarlig sjukdom vet vilket oerhört mod som krävs, mentalt och fysiskt, för att ta sig upp igen.

I många länder är kampen mot sjukdomar en del av vardagen. Särskilt i Malawi, där Hiv-smittade blir fördömda av samhället. Därtill är befolkningen i Malawi generellt undernärda med låg utbildningsgrad och hög arbetslöshet. Mycket av detta försöker We Effect, tillsammans med partnerorganisationer, att påverka till det bättre.

5. Dagen du förstod att ansvaret för livet och din lycka ligger i dina händer

I de största men även svåraste stunderna händer något med oss som människor. De tillfällena blir ofta vändpunkter i våra liv. Kanske var du på djupaste botten när du hittade kraften och insikterna som tog dig upp. Tänk om du kunde dela din kraft och hjälpa en annan kvinna till att göra samma sak?

Kraft och hopp är ledord i We Effects arbete. De vill utrota fattigdom med hjälp av jämställdhet. I jul kan du ge dessa kvinnor kraft. För 175 kronor kan en kvinnlig bonde få en utbildning i hur hon kan tjäna mer pengar på sina odlingar. Det gynnar hela hennes familj. Ge ditt bidrag HÄR.

WeEffect_Kvinnors_rattigheter_2000px

Kvinnor från bygden kommer till Chheom Sokoeurn för att lära sig odla grönsaker. Foto: Marcus Lundstedt.