I annonssamarbete med MICKI LEKSAKER

Visst älskar du när ditt barn leker. Men ärligt talat, hur roligt är det att sitta hopkrupen på golvet med en polisbil högsta hugg? Nu är det dags att släppa det dåliga samvetet över att du inte orkar (eller vill) leka med ditt barn

A

tt leka eller inte leka? Det är frågan. Vill din härliga, lilla minime gärna dra in dig i alla möjliga lekar, medan du själv brottas med dåligt samvete över att du faktiskt inte vill leka affär en gång till? Då har vi goda nyheter. Du behöver inte jämt vara en lekkamrat till ditt barn. Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström förklarar:

– Man behöver inte vara lekkamrat. Förälderns uppgift är snarare att skapa bra förutsättningar för lek.

Det gör du genom att vara öppen, ha bra prylar och leksaker till hands och ge ditt barn utrymme, så att hen kan leka på egen hand. Och låt bli att försöka styra leken!

– Som förälder har man få anledningar att bekymra sig över sitt barns lek, det som vi vuxna uppfattar som en enda röra kan för barnen vara en mycket organiserad rollek!

Barn leker med klossar.

Med lite klossar, lego eller en verktygslåda kan barnet hitta egna lekar.

I Lekhandboken hittar du mer tips och råd från Malin Bergström. Här är fler skäl till varför du INTE ska ha dåligt samvete när du inte vill leka med dina barn:

1. Att ha tråkigt föder fantasi

Uttrycket ”barn måste ha lite tråkigt också” må vara slitet men är för den delen inte osant. Barn måste ha lite tråkigt. Det är i frustration som utveckling sker, och det är också då som fantasin och kreativiteten kickar igång. Men se till att ha leksaker hemma som uppmuntrar till fantasi, i ett minikök till exempel kan tusen lekar uppstå.

Tips! Har du svårt att hitta på lekar? Kolla in Mickis lektips! 

2. Att leka ostört utvecklar empatin

Vi vuxna har en tendens att styra och ställa i leken, dessutom tröttnar vi ofta före barnet. Men barnet behöver få leka så länge det själv vill och orkar. När barnet försvinner in i en rollek, ensam eller med andra barn, utvecklar det sin förmåga att leva sig in i andras situationer. Ditt barn kan bli någon annan i leken – en storasyster, en hästen snickare – och tränar sig i empati och solidaritet. Den ostörda leken är helt enkelt ett utmärkt instrument för att lära sig förstå både andra och sig själv.

Pojke leker med dockskåp.

Mamma, nu ska jag leka affär! Att låtsas vara någon annan i en rollek ger barnet empati och förståelse för andra.

3. Leken som ett slags terapi

I leken bearbetar ditt barn sådant som hen varit med om. Det händer mycket i vardagen som ditt barn inte helt förstår sig på, både stort och smått. Någon som sa något på bussen. Eller en kompis slog sig på förskolan. Ditt barn kan sitta länge och plåstra om och trösta en docka till exempel, som ett sätt att bearbeta upplevelsen.

4. Lek finputsar motoriken

Att pilla med små lådor i ett dockskåp eller att bygga stadiga konstruktioner med färgglada klossar  tränar barnets finmotorik och koordination, samtidigt som fantasin får härja fritt! Klossarna är en rymdraket och i dockskåpet är det barnet som bestämmer husreglerna.

5. Den viktiga mindfulness-leken

Sist men inte minst – att leka ensam är att stressa av, varva ner och vara i nuet. Det barn lyckas med när de är totalt inne i sin lek är vad vi vuxna brukar kalla mindfulness. Stör inte ditt barn med frågor, kommentarer och annat. Låt hen leka!

Mamma och dotter leker tillsammans.

Leka med barn kan också vara kul så klart. Tryter fantasin så kan du kolla in appen Mickis lektips. Där finns mängder av roliga lekar för alla stunder.