Oavsett hur du planerar så kommer det inte att bli exakt som du har tänkt dig. Med alla kompisar på en och samma plats och socker i mängder kan det behövas några tips för ett riktigt lyckat barnkalas.

Hur anordnar man ett barnkalas med maskeradtema utan att smutsa ner? Förmodligen är svaret att få tidigare har lyckats! Men faktum är att smuts är bra – speciellt när den beror på att dina barn gått ut för att ha kul, utforska, lära sig och uppleva. Det visar flera studier som Via har gjort. Genom att släppa lite på handbromsen kan barnen utveckla sin förståelse för världen, miljön och naturen – det formar även deras värderingar, ökar deras självförtroende, främjar deras hälsa och hjälper dem i slutändan att nå viktiga milstolpar i livet.

Med det sagt kommer här 14 tips att tänka på för ett lyckat barnkalas med massor av skoj:

1. Bjud in alla på förskolan eller i klassen!

Blir det för många och det passar bättre att endast bjuda de närmaste kompisarna så försök att vara väldigt diskreta och inte dela ut inbjudan så de andra ser. Det kan ta hårt att inte bli bjuden på någons kalas.

2. Vänd på osa:t.

Be föräldrarna att osa om de inte kommer i stället för att alla ska behöva höra av sig.

3. Var tydlig med vad som gäller innan så finns det mer utrymme för lek.

Är det ett speciellt tema? Är småsyskon välkomna? Har någon en allergi? Det är bra att ligga steget före och anpassa hemmet efter vilken typ av kalas det ska vara. Kommer alla barnen med ansiktsmålningar kanske det är bäst att ta bort finkuddarna från soffan. Men framförallt tänk att smuts är bra! Smuts är äventyrets kännetecken. Det är tecken på att barnen lär sig genom att göra saker. Egna erfarenheter, upptäckter, försök och misslyckanden är viktiga steg i varje barns utveckling.

4. Är föräldrar välkomna?

Välj innan om föräldrarna ska vara med eller inte. Det kan vara jobbigt att både vara värd eller värdinna åt de vuxna samtidigt som det ska arrangeras lekar.

kalas2

5. Lås dörren till sovrummet

Det går inte att punktmarkera alla barnen. Låt dem leka fritt i de stora rummen.

6. Släpp loss!

Förmodligen kommer inte kalaset att bli helt perfekt – utan kanske till och med roligare! Det kan bli bråk, skratt, gråt och lek. Är du superförsiktig med något i hemmet är det bäst att gömma det innan barnen kommer. Det kommer inte att se ut exakt som det gjorde innan kalaset började. Tårta på gardinerna och inkladdat godis på favoritmattan, men håll dig lugn – på Vias fläckborttagningshjälp knappar du in vilken typ av fläck du ska få bort och på vilket material den har hamnat. Sedan får du en enkel guide till hur den kan tas bort på bästa sätt.

Hur mycket smuts klarar du som förälder? Gör Vias smutstest för att se hur mycket smuts du egentligen tillåter!

Det går att ta bort nästan alla fläckar, till och med bläckfärg. Kolla in Vias steg för steg-guide för extra knepiga fläckar:

via-produktbild

7. Ha skattjakt eller fiskdamm

…Eller något motsvarande. Barnen förväntar sig en godispåse, så fungerar traditionen!

8. Och ge godispåsen sist

Det räcker att alla barnen är sockerstinna av tårta och snacks. Godispåsen får de när det är dags att gå hem.

via-kalas-3

9. Säg en sluttid

Barnkalaset kan inte hålla på för evigt, även om barnen så önskar. Skriv en sluttid i inbjudan så att det är extra tydligt.

10. Planera inte in någonting efteråt

Efter en dag med barnkalas är det inte dags för släktkalas och inte heller middag med bästa vännerna. Hela familjen kommer att vara helt slut!

11. Ha inte för stora krav

Bara för att kompisen i klassen hade ett barnkalas med ponnyridning och egengjord sockervadd är det inte ett måste. Tänk på att lek inte behöver vara en dyr investering, men den kan ge stor utdelning. Barn lär sig bäst genom att göra saker, genom upplevelsebaserat lärande. Barnen får chansen att uppleva livet och lära sig naturligt, även om det innebär att de blir smutsiga och får fläckar på kläderna.

12. Gör några extra godispåsar till småsyskonen

Om syskonen inte var bjudna på själva festen kan det vara en bra idé att bjuda på lite godis när de kommer och hämtar med föräldern.

13. Skriv på paketen vem det är ifrån

Paketöppningen kan vara en paus där alla sitter ner i en ring – men det kan också vara tvärtom. På kalas finns det ingen garanti att ett fint födelsedagskort kommer att sitta på rätt paket när det är dags att öppna.

14. Se till så ni är minst två vuxna

Det är inget snack om att du inte skulle klara av ett barnkalas som ensam vuxen – men det kommer att bli svettigt. Genom en forskning som Via har gjort de senaste fem åren har de sett globala mönster i föräldrarnas beteende vad gäller barnen och deras lek. Nästan 70 procent av alla föräldrar är rädda för att deras barn ska skada sig när de provar på en ny aktivitet – men det borde inte vara ett skäl att hindra barnen att prova på nya aktiviteter. När ni är flera vuxna kan ni låta barnen leka fritt men ändå ha kontroll.

kalasbild1

Tips på lekar för ett lyckat barnkalas:

Barn har oändlig fantasi och är experter på att leka fritt. Men under barnkalaset kan det vara bra att bryta av med en lek som ni gör tillsammans och alla kan vara med på. Här är några förslag på lekar till barnkalas från hela världen.

Blindbock

Vi börjar med en traditionell svensk lek för barnkalas, en enkel och rolig lek som även små barn kan leka. En av deltagarna får en ögonbindel och blir “blindbock” och snurras runt flera varv. Den som är blindbock ska nu försöka få tag i någon av de andra deltagarna – men de får bara använda sig av sin hörsel och känsel. De andra deltagarna går runt blindbocken och sjunger och ropar till den. Blindbocken måste försöka fånga en av deltagarna genom att sträcka ut armarna. När blindbocken lyckats fånga en av deltagarna ska de gissa vem det är. Lyckas de få rätt blir den som blivit fångad nästa blindbock. Barn älskar spänningen i den här leken där alla kan vara med.

Fånga drakens svans

Av alla barnkalaslekar är det här en av de roligaste att leka med en stor grupp barn – ju fler barn som är med, ju längre blir drakens svans! Det här är en traditionell kinesisk lek och är fantastisk om du har en stor öppen plats, kanske en stor trädgård att ha kalaset i. Barnen ställer sig i ett led och lägger sina händer på axlarna på personen framför sig. Det första barnet i kedjan är drakens huvud och det sista barnet blir drakens svans. Leken går ut på att drakens huvud ska fånga drakens svans, vilket inte är så lätt som det låter! Barnen bakom drakens huvud måste försöka hindra draken från att fånga svansen genom att samarbeta och röra sig hit och dit över den öppna ytan så det blir svårare för draken att fånga sin svans. När draken lyckas fånga sin svans blir barnet som var drakhuvudet drakens svans och ett nytt barn blir drakhuvud och leken börjar om igen!

Vattenballongtävling

Den här klassikern för lekar på barnkalas, speciellt i varmare länder, är förmodligen bäst att spara till sommarmånaderna. Fyll 20 till 30 färgglada ballonger med vatten. Ställ barnen i trädgården i par mittemot varandra, så att det bildas två rader. Varje par får en ballong och står ganska nära varandra. Det ena barnet börjar sedan med att kasta ballongen till sin partner så att han eller hon kan fånga den. Det andra barnet kastar sedan tillbaka ballongen. Om de inte lyckas fånga ballongen och den går sönder är det paret ute ur leken. När ballongen har blivit kastad fram och tillbaka en gång, tar varje barn ett steg bakåt för nästa omgång. Ju mer avståndet växer, ju svårare blir ballongen att fånga – och det sista paret som har kvar sin ballong vinner! Det är spännande att ta emot en ballong fylld med vatten – och det där härliga plasket när den går sönder gör det här till en riktigt härlig rysarlek för alla inblandade.