Låt barnen inta köket! Kaos, tusen frågor och nedfläckade kläder hör till. Att som förälder tillåta barnen att prova, leka och skapa utan att behöva tänka på att de kan bli smutsiga hjälper dem i deras utveckling.

Ja, det kommer att ta lite extra tid när barnen får vara med och laga mat – och det kommer förmodligen att bli mat på golv, kläder och väggar – men i stället för att se matlagningen som något som ska göras så snabbt som möjligt, kan det blir en aktivitet som ni gör tillsammans och där barnen lär sig nya saker av bara farten.

Det handlar om inställning. Tänk om du vänder på smutset och stöket i köket och i stället ser på det så här: som problemlösning, att öva sig på att mäta och räkna, eller som motorikövning, att öva sig på att hälla, sikta, röra, knåda och rulla. En timme i köket betyder en timmes lek och lärande, samtidigt som ni umgås och har kul.

via kampanj

Sysslor som barnen kan hjälpa till med i köket:

1. Skölja grönsaker
2. Pensla
3. Skära med en slö kniv eller smörkniv
4. Knäcka ägg
5. Krydda
6. Hälla vatten och mjöl med decilitermått
7. Vispa och blanda
8. Knåda deg
9. Rulla bullar
10. Duka bordet
11. Diska
12. Provsmaka

via kampanj

Att ha med barnen i köket ställer krav på dig som vuxen. Du måste släppa en aning på kontrollen, inte förvänta dig ett perfekt resultat – det kan bli rörigt, smutsigt, men hur kul som helst! Och även om det kan kännas jobbigt när allt är i en enda röra och barnens kläder är nedfläckade av allt möjligt så finns det lösningar. Ett bra tvättmedel och du kan enkelt kasta in kläderna i tvättmaskinen när ni är klara med maten eller baket.

Vias fläckborttagningshjälp knappar du in vilken typ av fläck du ska få bort och på vilket material den har hamnat. Sedan får du en enkel guide till hur den kan tas bort på bästa sätt.

via kampanj

Ugnsbakade äpplen

Bakning för barn är en perfekt aktivitet att göra inomhus året runt, och tricket är att hitta enkla recept som det är lätt att baka med barn, som t.ex. ugnsbakade äpplen. Dom blir både goda och är enkla att göra. Fördelen med just det här receptet är att när äpplena väl är uppskurna så kan det mesta av receptet göras av barnen själva, med lite hjälp av de vuxna! Kom bara ihåg att alltid hålla varma kastruller och formar utom räckhåll från små fingrar.

Ni behöver:

 • 3 äpplen
 • Ca 110g smält smör
 • 1 dl havregryn
 • Kanel
 • Ca 1,1 dl råsocker

Tvätta och skär varje äpple i två klyftor och ta bort kärnorna och allt hårt i mitten. Lägg sedan äppelklyftorna på en smörad ugnsplåt med skalet nedåt. Blanda smöret, havregrynet, råsockret och lite kanel i en skål. Häll en ordentlig sked av havregrynsblandningen på varje äppelklyfta och strö sedan över lite kanel. Baka i ugnen i 200°Cbutt i ca trettio minuter, tills det att äpplena är mjuka. Ta ur äpplena ur ugnen och låt dem svalna. Servera dem som de är eller med en skopa vaniljglass för en extra lyxig efterrätt!

… och så får du bort fettfläckar
Lägg plagget i varmt vatten med ett pulvertvättmedel över natten, skölj väl. Om fläcken är kvar applicera flytande tvättmedel på fläcken, låt verka 30 minuter, och gnugga sedan försiktigt så att fibrerna inte skadas. Tvätta som vanligt. På VIAs webbsida kan du få mer tips om hur du tar bort fettfläckar. Klicka här. 

Chokladbrownies med butternutpumpa

Om du vill baka något enkelt med dina barn så är det här ett perfekt bakrecept som även innehåller en del nyttigheter! Låt barnen hjälpa till genom att mäta de olika ingredienserna med olika måttsatser. Samtidigt lär de sig om de olika ingredienserna, vad de gör och hur man mäter olika mängder. Det här är också ett bra recept för barn som visar att man kan baka utan socker och ändå få mumsiga resultat!

Ni behöver:

 • 350-400g butternutpumpa, eller butternutsquash som det också kallas, grovt hackad och som sedan mals till puré i en matberedare
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • En nypa salt
 • 0,8 dl kakaopulver
 • 1 msk smör
 • 55 g hackad mörk choklad
 • 2 ägg
 • 2 dl flytande honung
 • 2 tsk vaniljpulver

– Sätt ugnen på 180°C. Förbered en ca 20×20 cm bakform genom att lägga i bakplåtspapper.
– Kör den hackade butternutpumpan i en matberedare och ställ den åt sidan.
– Sikta och blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en stor skål.
– Smält smöret och chokladen tillsammans i en liten kastrull på låg värme, ta sedan bort kastrullen från värmen.
– Vispa äggen ordentligt och tillsätt honungen och vaniljpulvret. Tillsätt sedan butternutpumpan och chokladblandningen. Kombinera de två blandningarna, rör och häll allt i bakformen.

– Baka i ugnen i ca 25 minuter. Testa om kakan är klar genom att sticka ner en provsticka eller tandpetare i mitten av kakan. Stickan bör komma ut med lite fuktiga smulor på när kakan är klar. Utsidan på kakan ska vara lagom hård och insidan ska vara mjuk utan att för den skull vara lös eller rinnig.
– Ta ur kakan ur ugnen och låt den svalna i 2-3 minuter, innan du lägger över den på ett ugnsgaller för att låta den svalna helt.
– När kakan svalnat helt, skär upp den i fyrkantiga browniebitar om ca 5×5 cm och servera.

… och så får du bort chokladfläckar
Om chokladen fortfarande är mjuk kan du lägga plagget i kylen så att det stelnar. Ta därefter ut plagget och skrapa bort resterna med en slö kniv eller liknande. Tvätta som vanligt i varmt vatten. Om fläcken inte försvinner kan du blötlägga fläcken i varmt vatten med lite pulvertvättmedel över natten. På VIAs webbsida kan du få mer tips om hur du tar bort chokladfläckar. Klicka här.