I annonssamarbete med SOS BARNBYAR

Med Mors dag i krokarna vill vi hylla alla härliga mammor. En mors kärlek är större än allt. Här är 10 uppoffringar bara mammor gör.

M

ammor är fantastiska! Ledsagare, tröstare och fulla av villkorslös kärlek. Inför Mors dag vill vi passa på att hylla alla mammor. Och samtidigt skänka en extra tanke (och slant) till dem som inte har någon mamma i sitt liv.

Foto: Maja Brand

Tänk om alla barn hade en mamma. Som kan trösta, vaka och ge trygghet. Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Ett av tio barn i världen är, eller riskerar att bli, ensamma och växa upp utan en förälders omsorg. Du kan vara med och hjälpa. 

1. Oron har blivit din följeslagare

I samma stund som du kissat på stickan föddes också oron. Den där mamma-oron som aldrig någonsin försvinner. Äter hen ordentligt, är solen för stark, vädret för kallt, blir hen mobbad, kan jag sova borta två nätter? All denna oro, som bara en mamma kan förstå och leva med. Du har säkert tänkt tanken någon gång: vem skulle ta hand om ditt barn om du inte fanns? Ett av tio barn i världen har ingen som oroar sig för dem, de saknar en mammas omtanke. Därför är barnbymammorna hos SOS Barnbyar ovärderliga.

2. Du sover i intervaller. Alltid.

Många barn har inte en mamma som vakar på nätterna. Ungefär 220 miljoner barn har förlorat, eller riskerar att förlora, sina föräldrars omsorg. SOS Barnbyar arbetar för alla barns rättigheter.

Det sägs att när du blivit mamma blir sömnen aldrig mer vad den var. Nu handlar nätterna om regelbundna uppvak – välling mitt i natten, tårfyllda skrik, amningsstunder och ett evigt gungande och bärande. Och när solens första strålar letar sig in i sovrummet, då är det dags att gå upp och leka. Alldeles för tidigt. Men du gör det.

3. Du äter alltid sist

Vid middagsbordet är det du som fixar och trugar, hämtar ny mjölk och skopar upp mer potatismos. Kanske hinner du slänga i dig en tugga mellan varven, om det blir något kvar. För står det mellan dig och ditt barn, så är det självklart att du står över.

Vem skulle ta hand om ditt barn om du inte fanns?

4. Du tvingas rakt ner i dina fobier

Var du kräsmagad innan din lilla älskling kom till världen så är det något som hen tagit hand om mycket bra. Torka kräks, byta blöjor, kamma löss och vicka på lösa tänder – tjohoo!

5. Drömresan får vänta några (15) år

Du drömmer om en avkopplande semester på Maldiverna, ett dopp i Karibiens turkosa vatten eller att bila genom halva Italien i en Fiat 500. Verkligheten består dock av Bamseklubb, barnpool och hotellbuffé. Men ungarna har i alla fall roligt.

6. Du lånar ut din kropp

Under något år är din kropp ockuperad av en mat-och-sov-bebis. Eller en klängande 3-årstrotsare. Ett barn som inte vill lämna din sida ens för ett toalettbesök. Du kan inte gå många meter utan att ha en annan liten människa på dig och kring dig. Det kan driva dig till vansinne (men ibland är det så mysigt att du inte vet var du ska ta vägen).

Barn gråter mot mammas axel

En axel att gråta ut på, en famn att landa i. Det är en mammas kärlek – finns det något större?

7. Du umgås med knäppa föräldrar för att ditt barn har en bästis

Du genomlever oändliga timmar av krystat småpratande med folk du inte alls klickar med, bara för att de råkar vara föräldrar till ditt barns absoluta favoritkompis.

8. Du sätter dina behov åt sidan

Du är den som går utan dusch och som kissar sist. Du sover minst och fixar nyttig mat när du hellre vill trycka i dig en pizza. Om och om igen. En mamma sätter sitt barn före sig själv, och det är något alla barn borde få känna när de växer upp.

Ingen som vaknar och tröstar?

9. Du leker teparty minst hundra gånger

I en oskön ställning på golvet deltar du, ditt barn och fyra gosedjur i ett rörigt tekalas halva eftermiddagen. På alla fyra kör ni bilrace före frukost. Och Stålmannen sitter med vid middagsbordet. Tänk alla lekar som du med ett leende ger dig in i, för att se ditt barns glädje. Genom att stödja SOS Barnbyars arbete kan fler mammor leka och fler barn få mammabus.

10. Du skulle göra allt igen

Det må vara uppoffringar, men det är något vi mammor ändå gör med glädje och kärlek. Och det finns ingen som helst tvekan att du skulle göra om allting igen. Att vara mamma är en underbar upplevelse och att få ge sina barn överflöd av kärlek, tid och den allra bästa uppväxten är lön för mödan. Tänk så många barn som inte har en mamma.

Inget barn ska behöva växa upp ensamt. Du kan stödja en mamma genom att swisha en gåva till SOS Barnbyar (Swish 900 22 96).

Vem skulle ta hand om ditt barn om du inte fanns?
Tanken är svindlande. Men en verklighet för så många. 1 av 10 barn i världen är, eller riskerar att bli, ensamma och växa upp utan en förälders omsorg.
Hos SOS Barnbyar har mammor en central roll. I varje barnby finns barnbymammor, som ger kärlek, stöd och omsorg till de barn som förlorat sina föräldrar. För att inget barn ska behöva växa upp ensamt. Du kan stödja en mamma genom att swisha en gåva till SOS Barnbyar (Swish 900 22 96). Det är den absolut finaste Mors dag-gåvan du kan ge.