Anna-Marias nyfödde son svävade mellan liv och död: "Huset var vår oas"

När Anton, nu 2,5, föddes visste läkarna inte om han skulle överleva. Det var en tuff tid för hela familjen – men i Ronald McDonald Hus hittade de lugnet och styrkan.

Anton 2,5 är en charmigt busig förskolekille med spring i benen. Det är svårt att föreställa sig att han nästan har gått igenom fler operationer än mamma Anna-Maria Lindfjord, 34, kan räkna. Och att det var nära att han inte klarade sig när han föddes för tidigt, med en alldeles trasig liten mage.

– Han låg nedsövd i respirator de första fem månaderna och opererades åtta gånger, berättar mamma Anna-Maria.

– Förlossningen var kaotisk, och slutade med ett urakut kejsarsnitt. Och tiden på BB var fruktansvärd, alla fina bebisar med mammor och pappor, och så vi – utan vår bebis. Han kämpande för sitt liv på intensivvårdsavdelningen för barn.

Storebror hade svårt att förstå

– Sedan följde flera månaders återhämtning och ännu fler ingrepp. Vi behövde lära känna Anton och han oss. Vägen hem var lång och krokig. Ibland kändes det som ett steg fram och två steg tillbaka...

Ernst, Anton och mamma Anna-Maria. Foto: Karin Linde, Don't blink Foto: Karin Linde, Don't blink

Livet blev ett kaos av oro och sjukhusbesök, och mitt i det fanns storebror Ernst, då knappt 3, för liten för att förstå vad som hände med hans familj. Men det fanns också en ljuspunkt i allt det jobbiga.

– Ronald McDonald Hus i Göteborg blev vår oas i kaoset. På bara några minuters avstånd från sjukhuset gav det oss en paus från sjukhusmiljön. Först var jag rädd att lämna sjukhuset, att jag skulle vara för långt ifrån Anton. Tänk om han skulle dö och jag inte skulle hinna dit... Men det blev himmelriket på jorden för oss, säger Anna-Maria.

"Personalen har varit fantastisk"

Det är svårt att ha en vardag när allt kretsar kring en liten som kämpar för sitt liv. Men mat måste ändå ätas, familjen behöver vila, mysa och leka.

– Vi har, tillsammans med mormor, morfar och farmor, kunnat bo i Ronald McDonald Hus i skift, för att försöka ha en vardag kvar. Och vi har alltid känt oss välkomna och omhändertagna. Allt finns där, och personalen och volontärerna, som är helt fantastiska, har gjort det lättare att leva med vetskapen om att Anton ska opereras fler gånger.

Storebror Ernst älskar huset, med sina lekrum, fina utegård och mängder av leksaker.

– Han har döpt huset till ”Vita huset” och vill fortfarande gärna åka dit. Det är hans extrahem, som bara är positivt för honom, trots allt jobbigt. Han pratar ofta om det, och det är skönt för oss att veta att han mår bra där.

Hela familjen har fått vänner för livet genom huset, och skapat många fina minnen:

– Jag minns den första husmiddagen, bara dagar efter att Anton kommit till oss – och nästan lämnat oss. Varm, god och nylagad mat var precis vad vi behövde i den totala oron, säger Anna-Maria.

Hela familjen Lindfjord: Anna-Maria, Christofer, Anton och Ernst. Foto: Karin Linde, Don't blink Foto: Karin Linde, Don't blink

– Och första natten som Anton fick sova i huset! Han var ungefär 3,5 månader, och han och Ernst hade fått var sin ny fin pyjamas av en vän, som också skickat med ett filmkvälls-kit med popcorn och mys. Vi kröp upp tillsammans i den lilla soffan och tittade på Ernsts favoritfilmer.

"Anton är vår superhjälte"

Idag är Anton nästan tre år – full av liv och bus. Den lilla, lilla trasiga bebisen har blivit en sprudlande och vild kille som klättrar, springer, hoppar. Han pratar i ett och charmar alla i sin väg.

– Det är nästan omöjligt att förstå hur illa det varit, och att vi flera gånger faktiskt varit nära att få åka hem från sjukhuset utan honom. Han är vår superhjälte. Och frågar du honom svarar han att han är Hulken, säger Anna-Maria.

– Och Ronald McDonald Hus har gjort resan lättare för oss. Vi har orkat mer, vi har mått lite bättre. Och vi har kunnat hjälpas åt och fått vara tillsammans.

Stötta Ronald McDonald Hus

Tack för att du stöttar Ronald McDonald Hus så att fler syskon och föräldrar får bo nära sina sjuka barn/syskon när livet är som tuffast. Ronaldhuset blir en oas, ett hem iväg från hemma, när världen rasar ihop.

Ditt bidrag är fantastiskt! Utan Ronaldhuset hade livet blivit ofantligt mycket svårare och det hade vi nog inte mäktat med. För att fler familjer ska få samma möjlighet som vi behöver husen byggas ut och bli fler, och om alla hjälps åt blir det möjligt. Tack för DIN hjälp!

Varma hälsningar från Familjen Lindfjord – mamma Anna-Maria, pappa Christofer, Ernst och Anton

Av: Nina Hampusson

I samarbete med McDonald's

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer