Den före detta elitsimmaren och OS-medaljören Therese Alshammar har lämnat simkarriären och lär nu ut vattenvana till bebisar och deras föräldrar. ”Vattenvana är en färskvara och därför är det viktigt att återkommande träna med sitt barn. Ju tidigare man börjar desto bättre”, säger hon.

Therese Alshammar
Ålder: 40.
Familj: Sambon Johan Wallberg och sönerna Fred, snart 5, och Ted, 8 månader.
Bor: Stockholm.

OS-simmaren Therese Alshammar, 40, må ha lagt simkarriären på hyllan, men det håller henne inte ifrån vattnet. Äldste sonen Fred, snart 5, är redan simkunnig, och nu håller Therese på att lära minstingen Ted (nej, det var inte meningen att namnen skulle rimma!), 8 månader, vattenvana.

– Man kan börja öva med sitt barn redan när det är några veckor, säger Therese när mama träffar henne, men tillägger att många föräldrar kanske inte har fokus på just det när bebisen är nyfödd:

– Då har man ju fullt upp med annat.

Prenumerera på mama till förmånligt pris och få fina premier

Tillsammans med Trygg-Hansa har Therese Alshammar i projektet Babybojen tagit fram ett program som ska göra barn mellan 0 och 2 år mer vattenvana – för att undvika olyckor vid vatten i framtiden. Enligt en undersökning som Trygg-Hansa låtit göra är nämligen drunkning den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan 1 och 6 år.

Therese Alshammar med yngsta sionen Ted

Foto: Trygg-Hansa

Torka inte bort vattenstänk från barnets ansikte, tipsar Therese Alshammar. Det ska inte kopplas ihop med något dåligt eller farligt.

– Målet med Babybojen är att möjliggöra för alla barn att få vattenvana och därigenom bidra till att minska antalet olyckor. Det gör vi genom att göra föräldrar medvetna om både farorna och glädjen med vatten, och samtidigt ge dem verktyg för att tidigt kunna lära sina barn vattentrygghet, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Läs också: Lisa, 39: ”Tack vare kursen i HLR kunde jag hjälpa mitt barn”

Therese hade velat föda i vatten

Om Therese själv fått välja hade hon fött Ted i vatten men det tilläts inte på sjukhuset, berättar hon, samtidigt som hon stående börjar amma sonen. Det märks att hon blivit en rutinerad tvåbarnsmamma, och själv menar hon att det är lättare med två barn:

– Nu kan den stora underhålla den lilla!

I badkaret vill dock storebror Fred helst vara själv.

– Han tycker mest att Ted är i vägen.

Therese Alshammar vattentränar sonen Ted

Foto: Trygg-Hansa

Ha ögonkontakt med barnet hela tiden, och visa att vatten och bad är något kul.

Faktum är att det inte är längesedan som Ted kunde börja bada. När han föddes i september hade han så kallad vridfot, vilket innebär att foten är sned, och det var först i februari som han permanent fick ta bort det gips som suttit upp till låret.

– Vi tvättade honom med tvättlappar då istället. De blir ju inte så smutsiga när de är så små, berättar Therese.

”Ju tidigare man börjar, desto bättre”

Vridfoten kommer inte att ge Ted några fysiska men i livet, men han kan bli lite senare i utvecklingen när det kommer till att krypa och gå.

– Det viktigaste är ju att inte jämföra honom med andra, säger Therese, samtidigt som sonen ställer sig upp mot ett soffbord.

Therese Alshammar och sonen Ted, 8 månader

Foto: Trygg-Hansa

Therese Alshammar och yngsta sonen Ted vill hjälpa andra barn och föräldrar att bli mer vattenvana.

I Trygg-Hansas Babybojen, som snart även finns som app, visar Therese och Ted tio övningar som tillsammans skapar vattentrygghet.

– Jag vill ge alla barn möjlighet att få det min mamma gav mig, nämligen en självklar relation till vatten, fylld av glädje och trygghet. Bebisar har ett naturligt förhållningssätt till vatten, men vattenvana är en färskvara och därför är det viktigt att återkommande träna med sitt barn. Ju tidigare man börjar desto bättre, säger Therese.