Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer. Den ideella organisationen Ajabajacancer, som startats av två mammor, finns till för att stötta hela familjen när ett barn drabbas. Den 5 maj uppmuntrar de alla att plåstra för barncancer.

Ellinor Stattin
Ålder: 35.
Familj: Mikael, 35, och Basti, 2.
Bor: Stockholm.
Gör: Ombudsman på ett fackförbund och grundare av Ajabajacancer.

 

Tove Jansson
Ålder: 38.
Familj: Staffan, 40, Ebba, 6, och Elsa, 4.
Bor: Åkersberga.
Gör: Visual merchandiser på en klädkedja och grundare av Ajabajacancer.

I år kommer ungefär 300 barn, och därmed även deras familjer, att drabbas av cancer. I nuläget överlever fyra av fem barn, men för att det ska bli fem av fem behövs mer pengar till forskning – något den ideella organisationen Ajabajacancer vill bidra till. Samtidigt ligger deras fokus på att ge stöd åt de drabbade familjerna.

Ajabajacancer startades så sent som i mars i år av Ellinor Stattin, 35, och Tove Jansson, 38, som båda har erfarenhet av cancer i familjen.

– Våra barn drabbades av leukemi när de var cirka två år gamla. Min son fick diagnosen i slutet av oktober 2017 och Toves dotter i maj 2016. Vi har tillbringat mycket tid både på sjukhuset och hemma med våra sjuka barn och upplevt att stödet för familjerna behöver utvecklas, berättar Ellinor.

Barncancer drabbar 300 barn per år i Sverige.

Ellinor och Tove har varsitt barn som har drabbats av leukemi.

Den 5 maj uppmanar de därför alla att plåstra för barncancer, genom sitt evenemang på Facebook. Datumet har valts för att 4/5 barn ska bli 5/5.

”Ett plåster kan vara gulligt med roliga figurer på, men det kan även förknippas med smärta. Onda stick, nålar som ska sitta fast och allergiska reaktioner när plåstret suttit för länge. Därför har vi valt plåstret som en symbol för att visa stöd”, skriver Ajabajacancer på Facebook.

Vill ge råd till närstående

Syftet med Ajabajacancer är att ge stöd åt drabbade familjer genom hela cancerbehandlingen. Ofta visar omgivningen mycket stöd i den akuta fasen, men för familjerna pågår kampen i flera år.

– Vi har många planer för hur vi ska underlätta vardagen på sjukhuset för hela familjen. Vi hoppas även kunna ge råd till omgivningen för hur man ska kunna stödja familjer som drabbats av barncancer på bästa sätt. ”Plåstra den 5 maj” är ett första steg i att våga visa att man tänker på dem.

Läs också: Emilia, 38: Ingen förälder ska behöva prova ut en peruk åt sitt barn

Prenumerera på mama till förmånligt pris och få fina premier

– Vi, och många med oss, upplever att det saknas ett fullgott stöd för familjer som drabbas av barncancer, förklarar Ellinor.

– Barncancerfonden gör ett fantastiskt arbete, men vi ser även att en förening som vår kommer kunna komplettera hjälpen till familjerna genom att bland annat skapa forum för föräldrar, syskon och andra anhöriga för att kunna ventilera olika typer av frågor anonymt.

Läs också: Alexia, 31: ”Corinnes leukemi väckte lejonmamman i mig”

Vad är er målsättning?
– Att på olika sätt underlätta för familjer som drabbats av barncancer, samt kunna samla in pengar till barncancerforskningen.

Visa ditt stöd genom att den 5 maj lägga upp en bild på sociala medier där ni har plåstrat om er själva – eller varför inte ett gosedjur? Använd #ajabajacancer.

Plåstra för barncancer