- Jag vill ha smak av Medelhavet i julmaten, säger fyrabarnsmamman och artisten Pernilla Wahlgren. mamas stjärnbloggerska (som fyller 41 på julafton) bjuder här på sina bästa recept för en klassisk jul - med lite sting!

Ringkockan ljuder men närmare en minut fortlöper innan Pernilla forslat sig igenom den stora Lidingövillan för att slå upp portarna till sitt hem. Här huserar mamas stjärnbloggerska tillsammans med sina tre hemmaboende barn och sambon Joachim. Hon dyker upp i blåvitrutiga pyjamasbyxor och vit t-shirt, vacker som en dag. Svägerskan och makeupartisten Jessica är i full gång med att piffa till Pernilla inför dagens fotografering. Snart förflyttar de sig till Pernillas walk-in-closet, några vita
dörrar bort. Golvet består av en varmt rosa heltäckningsmatta och väggarna är tapetserade med höga klackar och extravaganta plagg.
 

– Jag tycker att det är viktigt att man klär upp sig när det är jul, inte minst på julafton. Då vet mina ungar att man skippar jeansen och tar på sig skjorta eller kjol, det ska vara uppklätt men mysigt. Jag brukar själv välja något juligt som en grön klänning eller en rödrutig kjol, säger Pernilla och går mot köket.
Hon börjar röja i skåpen av bunkar och kastruller. Hon ska tillreda några personliga julfavoriter men är inte mycket för traditionell julmat. Nej, exotiskt ska det vara.
– Ja, jag är faktiskt ingen julmatsfantast och tycker varken om skinka, prinskorv, lutfisk eller dopp i grytan. Min uppfattning är att vi svenskar äter samma mat på alla högtider och därför gör jag helst lite annorlunda julmat, gärna med smak av Medelhavet, säger Pernilla.
– Men Jansons frestelse är jättegott och riktigt god gravad lax, typ saluhallslax – det är faktiskt skillnad mot den man köper plastförpackad.
 

Hon beskriver sig själv som en riktig jultjej som håller på traditionerna, inte minst för barnens skull.
– Innan jag fick barn hade jag nog lika gärna kunnat fira julafton utomlands men nu är det annorlunda. I år när Theo kommer att uppfatta tomten blir det häftigt att se om han blir rädd eller tycker att det är spännande. Och det är härligt när barnen börjar uppskatta traditionerna och längta efter att ta fram samma krubba som förra året. Sånt kommer jag själv ihåg från min barndom.
Pernilla har själv en speciell relation till julafton som också är hennes födelsedag. Att dela dagen med tomten är en självklarhet.
– Mina julaftnar har alltid varit uppdelade, så är det bara. På morgonen är det min dag och då blir jag firad med presenter vid frukostbordet. Men när Kalle Anka börjar är det julafton. Det är ett kul datum att fylla år på, folk hajar till. Om jag ska betala med kort
eller säga mitt personnummer så är det alltid någon som utbrister ”men åh, fyller du år på julafton, vad roligt”, säger Pernilla med förställd röst och skakar stekpannan.
Benjamin glider in i köket och står snart till tjänst med tillredning av en vacker sallad. Barnen Wahlgren-Ingrosso firar alltid jul tillsammans med sin mamma.
– Ja, de har alltid firat med mig, deras pappa bor dessutom på Mallorca. Men om de vill åka dit och fira med honom så får de gärna göra det, de är ju så stora nu. Det är inte så att jag känner att jag MÅSTE ha mina barn omkring mig på jul men det har alltid varit så.
Pernilla kan som så många andra känna sig stressad av köttbullar som ska rullas och klappar som ska inhandlas.
– För mig är det viktigt att känna att jag inte måste göra alla bestyr själv. Och det jag gör försöker jag göra till en mysig stund tillsammans med mina barn, utan stress. Men det har absolut varit jular då jag åkt till saluhallen och köpt mina köttbullar, säger Pernilla.
– Däremot går min gräns vid att köpa köttbullar ur mataffärens frysdisk, vilket mina föräldrar kan göra. Nej, det måste vara lite
finess. Jag ställer inte fram en köpt kartong med leverpastej på julbordet men jag gör inte heller min egen pastej, jag gör nog något mittemellan.
 

Pernillas jul-inredningsstil är lantlig och flådigt amerikansk på samma gång. Silverkulor och guldänglar får trängas med rödvitrutiga dukar och ullplädar.
– Jag älskar att julpynta och det ska vara hemtrevligt men kitschigt. Vissa detaljer får gärna glittra och granen måste vara matchad, gärna i rött och silver.
– Om ungarna har gjort julpynt på dagis så är det nästan så det smärtar att hänga det i granen för att det skär sig. Men det är ju
gulligt så absolut, upp med det, säger Pernilla och skrattar.
Till och med 20 december medverkar hon i ”Julkonserten 2008” som inkluderar artister som Triple & Touch och Linda Lampenius. Att lyssna på musik hör julen till, enligt Pernilla.
– Ja, julmusik är a och o. Jag lyssnar mycket på en blandskiva med Frank Sinatra, Elvis och Doris Day, men det går egentligen bra med vad som helst, bara det är stämningsfullt.

I mama nr 13 hittar du alla Pernillas julrecept!