Paul Rudd är de romantiska komediernas svar på Bruce Willis. En hjälte i kärlek. För mama gör han ett undantag och berättar öppet om den överväldigande kärleken till sina barn.

Paul Rudd

Ålder: 43.

Familj: Hustrun Julie Yaeger, 38 och barnen Jack, 6, och Darby, 2.

Bor:
New York.

Aktuell med:
”This is 40”, ett slags uppföljare till ”På smällen”, där paret Pete (Rudd) och Debbie (Leslie Mann) kämpar med 40-årskris, tonårsbarn och äktenskaps- och karriärtrubbel. Svensk premiär 1 mars.

I stället för att hoppa ur brinnande bilar och skjuta skurkar porträtterar Paul Rudd ständigt den ”vanlige killen”. Alla minns väl hans genomtrevlige karaktär Mike, som Phoebe i ”Vänner” till slut gifte sig med?

I filmer som ”I love you, man”, ”På smällen” och ”Dumpad” är han lagom snygg, lagom ­rolig och tacklar helt vardagliga problem. Han är helt enkelt någon som man kan identifiera sig med – ”det är kul för att det är sant”!

I ”This is 40” kämpar han för att sänka kolesterolet och hålla i gång sexlivet efter 17 års äktenskap. Själv är han 43, och inte främmande för problematiken.

Kvinnliga skådespelare får ständigt frågan om ”hur det känns att bli äldre i åldersfixerade Hollywood”. Hur känns det som snubbe?

– Det slår väl i alla fall alternativet, att INTE fylla 40. Filmen handlar om att navigera sig igenom stora ämnen i livet, som äktenskap, föräldraskap och annat som händer människor i just den här åldern, säger Paul och rättar till sin grå kavaj. Han sitter avslappnat bakåtlutad och talar eftertänksamt.

Hur var din 40-årsdag?
– Helt ärligt var jag i någon sorts dimma när jag fyllde 40. Min pappa dog precis innan, och jag var inne i en tung sorgeprocess. När man är 40 borde man känna sig vuxen och trygg, men jag kände mig som allt annat än det. Inom loppet av ett par år gifte jag mig, fick barn och förlorade en förälder.

Hur är du som pappa?
– Jag vet inte, man försöker väl sitt bästa. Man försöker finnas där, ta rätt beslut och, du vet, så rullar livet på.

Vad blir bättre när man är 40?
– Livet är en enda lång resa där man konstant försöker lära känna sig själv. Räkna ut varför man väljer de vägar man gör och reagerar som man gör. Vad som får oss att vilja leva vidare. Jag har försökt komma underfund med allt detta sedan jag var 20 år.

Och vad har du kommit fram till?
– Jag känner att jag vet mer nu än då, men jag vet ändå ingenting.

I filmen stänger ni av internet för att kontrollera barnens vilda nätsurfande. Har ni några regler i ditt hus när det kommer till elektronik?
– Mina barn är för unga nu, men jag vet att jag kommer att behöva ta den diskussionen i framtiden. Jag är själv inte med på Twitter, Facebook, Instagram eller något. Det finns väl konton som hävdar att de tillhör mig, men de är inte mina.

Vad är nyckeln till ett bra familjeliv och ­äktenskap?
– Att alltid prata och låta dina barn veta att de kan komma till dig med vad som helst. Låta dem veta att du älskar dem gränslöst mycket. Att försöka göra saker tillsammans. Jag tror på trygghet.

Hur skapar man den?
– Jag vill bara att mina barn ska veta hur mycket jag älskar dem, och att de alltid kan prata med mig och min fru. Det är så mycket runt om i världen som är obehagligt och skrämmande.

Gäller det samma sak i äktenskapet?
– Det är fantastiskt att dela sitt liv med någon, att skaffa barn och att dela det med en annan människa. Det är en svår, men också tacksam och fantastisk resa man gör som par. Det är viktigt att man förstår hur speciellt det är, och att man lägger ner tid och kraft på att underhålla det.

Du figurerar ofta i komedier, vad gillar du själv att titta på?
– Jag gillar dokumentärer. ”Searching for Sugar Man” var årets bästa film, tycker jag. Den knockade mig totalt!

Brukar du låsa in dig på toaletten när du vill fly undan, som i filmen? Det känns som ett manligt fenomen.
– Det tror jag att alla män gör, men kanske på olika sätt. Vare sig det är att sätta sig på toaletten eller spela poker med polarna. Man måste få lite egen tid. 

I filmen poppar du Viagra. Är det något du gör hemma i sovrummet också?

– Nej, jag har aldrig provat, ha ha. Jag ­undviker till och med huvudvärkstabletter i den mån jag kan och dricker inte ens kaffe efter fem på eftermiddagen!

Män verkar annars lite besatta av sin ­potens.

– Gör de det? Jag har tio andra saker att tacklas med innan jag ens börjar reflektera kring min potens.

Du har två barn, Jack, 6, och Darby, 2. Vad har varit mest överraskande med att bli pappa?
– Hur mycket jag älskar mina barn. Men jag vet inte om det
direkt är en överraskning. Jag säger alltid till folk som är rädda för ansvaret det innebär att få barn, att de aldrig ska underskatta sina instinkter. Naturen tar över, och kärleken man känner till sina barn är starkare än man någonsin kunnat förutspå. Jag visste att jag skulle älska mina barn, men när det inte längre är en abstrakt tanke, utan att du faktiskt
har ett barn, DITT barn, är banden otroligt starka.