Nya bloggaren Nina Rung: Jag är en läppstiftsälskande våldsförebyggare

Vi är så glada över att äntligen kunna presentera vår nya bloggare: Kriminologen, barnrättskämpen och föreläsaren Nina Rung!

Vi är så glada över att kriminologen Nina Rung, mamma till Manja, 8, och med en bebis i magen, börjar blogga här på mama! I höstas var hon dessutom nominerad till Årets inspiratörsmamaÅrets mama.

Välkommen till oss på mama Nina! Hur känns det att börja blogga hos oss?
– Det känns superfint, hedrande och peppigt! Dels att få möta era läsare (förhoppningvis!) och också att få skriva mer om sådant som jag inte annars skriver så mycket om, som föräldraskap!

Med tre ord, vem är du?
– Läppstiftsälskande feministisk våldsförebyggare.

 

Du är en av grundarna av Huskurage – vad är det?
– Huskurage är en metod för att förebygga och förhindra att barn och vuxna utsätts för våld i sina hem genom att ge grannar verktyg att agera. Jag och min partner grundade Huskurage 2014 i frustration över att var tionde barn lever i hem med våld och att en kvinna blir dödad i ett hem var tredje vecka utan att någon agerar.

Hudkurage Nina Rung börjar blogga på mama

Så här glad är Nina Rung över att börja blogga på mama.

Du är ny i bloggvärlden, men använder i nuläget din Instagram till att skriva långa inlägg. Vilka frågor väcker allra mest engagemang?

– På min Instagram skriver jag mest av allt om hur vi ska förebygga våld och sexuella övergrepp och hur vi ska få världen lite mer jämställd. Så gillar en min Insta så är det nog för att en har ett engagemang i de frågorna!

Vi är såklart väldigt glada över att du ska börja blogga hos oss! Vad kan läsarna förvänta sig?

– Ja men det är jag med! De kan vänta sig allt från pepp kring hur vi gör världen härligare, med färre övergrepp och våld och hur barn ska få växa upp utan trånga normer. Och så såklart hudvård och föräldraskap.

Du engagerar och inspirerar dagligen tusentals följare, vilka mamas inspirerar dig?

– De som kör på och gått före och som nu går bredvid. Som Madeleine Leijonhufvud och Gudrun Schyman och alla grymma kvinnor som kämpar på inom toppolitiken och i offentligheten trots all skit de får och som ändå kommer hem och är tillgängliga för sina barn. Och orkar kämpa på.

Nina Rung från Huskurage börjar blogga på mama

Nina Rung föreläser på heltid för att förebygga sexuella övergrepp mot barn och vuxna samt våld som sker i hemmet.

Det är valår i år – vilken mama-fråga brinner du mest för?

– Den om kvinnors rätt till trygghet i såväl hem som i offentligheten och att slippa våld, hat, hot och sexuella övergrepp! Utan frihet från våld funkar inte mycket annat. Och förlossningsvård och kvinnosjukvård generellt. Och kvinnors dubbla arbetsbörda – att ta hand om hem, barn, sig själva OCH karriär. Att kvinnor ska kunna få lika lön för lika arbete och finnas i bolagsstyrelser och som statsminister! Förlåt, men alla är så sjukt viktiga för att mammor ska kunna leva sina liv fullt ut!

Välj partner med omsorg!

Och till sist: Vilket är ditt bästa lifehack för en härligare mama-vardag? 

– Att det inte gör så mycket att vara lite sen – det löser sig ändå. Och att om en väljer att få barn tillsammans med någon – se till att den partnern är jämställd så att inte allt hamnar på mammans bord. Välj med omsorg helt enkelt!