Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eva Röse: Vi måste ta porrsnacket med våra barn

Skådespelaren och fyrabarnsmamman Eva Röse är ambassadör för Porrfri barndoms nya kampanj och berättar om när hennes egen son exponerades för nätporr.

Eva Röse är mamma till fyra söner: ”Jag hoppas att fler vuxna vaknar och slänger av sig oket från sin egen uppväxt där detta var ett ämne som man aldrig berörde”.
Eva Röse är mamma till fyra söner: ”Jag hoppas att fler vuxna vaknar och slänger av sig oket från sin egen uppväxt där detta var ett ämne som man aldrig berörde”. Foto: Eero Hannukainen/TT

Forskning visar att 8 av 10 barn har sett porr och att barn i genomsnitt är runt 12 år gamla när de själva aktivt börjar konsumera porr på nätet. Många är alltså yngre än så. Barn exponeras även ofrivilligt för porr via pop-up-annonser eller genom att en äldre kompis eller ett syskon visar dem.

En Sifo-undersökning* som Porrfri barndom lät genomföra 2019 visar bland annat att få föräldrar är medvetna om att deras barn sett porr. Fler än 7 av 10 (72 procent) uppger att de inte tror att deras barn exponeras för porr på nätet.

Eva Röse

Familj: Maken Jacob Felländer och sönerna Florian, Flynn, Floyd och Franke.

Bor: Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Som ambassadör för Porrfri barndoms kampanj och ständig ambassadör för Unicef.

Skådespelaren och fyrabarnsmamman Eva Röse är ambassadör för Porrfri barndom och anser att det här är en av de viktigaste frågorna för föräldrar att sätta sig in i.

 Vi behöver upplysning och kunskap om detta eftersom ingen som idag är vuxen och så kallad expert på området har växt upp under liknande omständigheter själv. Det ÄR en ny tid och vi är omsprungna av tekniken, säger hon till mama.

Kan du berätta om dina egna erfarenheter som mamma till barn som exponerats för porr.
– Jag fick lite underliga frågor från en av pojkarna som fått en av våra telefoner för några år sedan. Det visade sig att han sökt på ett engelskt ord och stavat fel och det räckte för att en värld av vidrigheter skulle landa rakt i hans knä.

Hur reagerade du när du insåg att ditt barn exponerats för nätporr?
– Jag blev förtvivlad och grät av maktlöshet och ilska. Sedan bokade jag möte med lärare och skolsyster, samt talade med alla vänner och bekanta jag kunde nå för att de skulle vara på bollen tidigt och kolla sökhistorik samt fixa filter.

”Vi pratar om allt från grooming till porrens extrema bild av sex”

Hur har du själv tagit porrsnacket med dina barn?
– Jag talade med de två äldsta direkt när det hände och har fortsatt de senaste åren. Jag väntar lite med de två yngsta.

– Skolan har varit mycket bra. Maria Dufva (kriminolog samt expert på barns beteende på nätet, reds anm) har varit där i flera omgångar och talat med eleverna. De har ”veckans nätfråga” varje vecka som ska diskuteras med oss föräldrar.

– Jag vill ha koll på vilka mina barn följer på Instagram samt pratar om allt från grooming till att porrens extrema bild av sex kan jämföras med till exempel det övervåld som man ser på film. Du reser dig inte upp efter 24 sparkar i huvudet och krossat smalben, så att säga…

Vad hoppas du att Porrfri barndoms arbete ska leda till?
– Vi ska ha trygga rum för barn och ungdomar där de vistas dagligen, så att de får en chans att skapa sig egna erfarenheter kring kärlek och sexualitet när tiden är inne. Porrens inslag av våld, kränkningar och övergrepp går inte att blunda för hur ”fri” man än vill vara.

– Om vi vill undvika att skapa framtida förövare måste vi hindra porrens kontaktyta med våra barn! Man kan till exempel inte tala om Metoo utan att tala om detta. Jag hoppas att fler vuxna vaknar och slänger av sig oket från sin egen uppväxt där detta var ett ämne som man aldrig berörde med sina barn eller andra vuxna. Prata om det!

I samband med SIFO-undersökningen lanseras även sajten Porrsnacket.se – en sajt som ger dig som förälder verktyg och konkreta tips kring hur du kan prata om porr med dina barn (även de allra minsta!), samt hur du installerar porrfilter i mobilen och på surfplattan.

– Vi vet enligt forskning att de allra flesta barn aldrig har pratat med en vuxen om porr. Samtidigt märker vi dagligen av en stor efterfrågan bland föräldrar om att få konkreta tips på hur de ska prata åldersanpassat med sina barn om porr och installera porrfilter. Vi hoppas att vårt verktyg kan hjälpa så många föräldrar som möjligt att ta porrkritiska samtal med sina barn och lägga på porrfilter på barnets mobil och internet hemma, säger Jenny Holmström, medgrundare av Porrfri barndom.

Tips till dig som förälder

 Börja prata tidigt med ditt barn om vilka kroppsdelar som är privata; mun, snippa, snopp samt rumpa, att alltid inhämta samtycke och vad barnet kan möta på internet.

 Var engagerad i ditt barns liv på nätet och visa att du aldrig skuldbelägger ditt barn för något negativt som händer på internet.

Ett tillfälle att prata om porr kan vara när ni åker bil eller ett annat tillfälle när du och ditt barn tittar rakt fram, exempelvis vid en promenad eftersom det kan vara enklare utan ögonkontakt.

Installera porrfilter hemma och på barnets mobiltelefon. Testa även datorn eller läsplattan på ditt barns förskola eller skola för att ta reda på om det finns porrfilter. Höj din röst för porrfilter, porrfri policy och porrkritiska samtal på förskolor och skolor genom att skicka in Porrfri barndoms färdigskrivna medborgarförslag och skriv under namninsamlingarna. All information och länkar finns på porrfribarndom.se 

 Prata med andra föräldrar och kroka arm för att höja säkerheten tillsammans och ta stöd av varandra.*
Källa: Porrfri barndom

Undersökningen genomfördes via webb i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel den 3-14 april 2019. I undersökningen deltog 1 079 föräldrar med hemmavarande barn under 18 år.

Läs även mamas chefredaktör Lollo Bratts krönika: ”Därför behöver du snacka om porr med ditt barn”