I Paraguays städer jobbar och lever 6 000 barn på gatan. Danne och Bleckan från SalongBetong åkte dit med Unicef. "Det är en så fruktansvärd och orättvis tillvaro", säger Danne Eriksson till mama. Hjälp till genom att bli världsförälder hos Unicef!

Stöd kampanjen ”För varenda unge”

Hjälp Unicef att hjälpa barn att få vaccin, rent vatten och möjlighet att gå i skolan. Kampanjen ”För varenda unge” rekryterar nya världsföräldrar, personer som varje månad ger minst 100 kronor till Unicefs arbete för barns rättigheter.

Höjdpunkten i kampanjen är ”Humorgalan” i TV4 som i år sänds för tionde gången. Den 1 maj klockan 20.00-22.00 är Unicefambassadörerna David Hellenius, Liza Marklund, Eva Röse och Mark Levengood galans programledare.

Fram till mitten av maj säljs också nyckelringen för 39 kr, varav 22 kr går till Unicef, hos bland annat H&M, Apotek Hjärtat och Ikea. Läs mer på unicef.se.

”Danne och Bleckan i Paraguay”

Följ Danne och Bleckan på deras resa i Paraguay i webbtv-serien ”Danne och Bleckan i Paraguay”.

Unicef har spelat in fyra avsnitt och det första av dem kan du nu se på Unicefs hemsida!

Danne och Bleckan, kända från SVT:s succéserie ”Danne & Bleckan: Från ingenting till någonting” som skildrar killarnas tatueringsstudio i Högdalen, är båda pappor. När Unicef kontaktade dem med frågan om de ville åka till Asuncion, Paraguay, för att se organisationens arbete så tvekade de inte en sekund. Tanken hade funnits där i flera år, att de ville göra något mer än att bara bli världsföräldrar.
– Vi mötte en verklighet som man inte ens kan föreställa sig. Man hör om gatubarn och barnarbete, men det är så svårt att ta till sig. Men när man är där på plats så går det inte att slå ifrån sig, säger Danne Eriksson.

I Paraguay är det vanligt att barn i fattiga familjer måste hjälpa till med försörjningen. Enligt Unicef arbetar upp emot 6 000 barn i städerna i Paraguay. Danne och Bleckan besökte bland annat en soptipp där 150 familjer arbetade och bodde.
– Vi såg 2-åringar som hjälpte till.  Det är en så fruktansvärd och orättvis tillvaro. Många barn har inga skor utan går runt i den här enormt farliga miljön, bland glas och sopor, helt barfota. Med 45 grader varmt så kan du tänka dig hur bakterierna frodas, det är en fruktansvärd miljö att vistas i, säger Danne.

Vilket är ditt starkaste minne från resan?
Det starkaste minnet var nog när jag pratade med två bröder, sex och tio år gamla, som jobbade på soptippen. Äldsta brorsan hade inga skor och jag frågade om det inte var jobbigt att gå på soptippen utan skor. Då log han och sa att om han hade haft skor så skulle han ha haft dem när han spelade fotboll med sina kompisar.

Unicef driver ett projekt i Paraguay med Abrazos, ett slags dagcenter för barn dit de kan komma för att få hjälp med läxläsning, få sig ett mål mat, duscha, leka och få lite omtanke.  I dag finns 36 Abrazos.

Vad vill du säga till de läsare som ännu inte blivit världsföräldrar ännu?
– Att bli världsförälder hos Unicef kostar 100 spänn i månaden. 100 spänn gör ingen skillnad i min plånbok och det gör den inte för era läsare heller. Men 100 spänn gör en extrem skillnad för barnen i Paraguay.