Bröstcancer – få under 40 drabbas

I dag är chanserna att överleva bröstcancer större än någonsin.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor – en av nio kvinnor drabbas någon gång i livet. Men i dag överlever allt fler sjukdomen.
– Det är ovanligt med bröstcancer hos yngre kvinnor. Det händer att gravida kvinnor får bröstcancer, men det handlar om enstaka fall, säger Britta Hedefalk, sjuksköterska och sakkunnig på Cancerfonden.

Kan man amma sitt barn om man har bröstcancer?
– Inte samtidigt som man genomgår behandling, eftersom cytostatikan (cellhämmande läkemedel) går ut i bröstmjölken.

Antalet diagnoser ökar, men det gör också överlevnadschanserna eftersom allt fler fall upptäcks på ett tidigt stadium samtidigt som behandlingsmetoderna blir allt bättre. Dessutom screenas alla kvinnor från 40 års ålder med hjälp av mammografi (bröströntgen). Mammografin kompletteras ibland med ultraljud och en klinisk undersökning (att läkaren inspekterar och känner igenom brösten och lymfkörtlarna i armhålan och på halsen).

Om din mamma eller syster har haft bröstcancer ökar risken att du drabbas. Har du flera fall av bröst- eller äggstockscancer i släkten? Då kan du få genetisk rådgivning på en mottagning för ärftlig cancer – be doktorn att skriva en remiss.

6 sjukdomstecken

  • Knöl i bröstet.
  • Knöl i armhålan.
  • Bröstet är förstorat och känns hårt.
  • Hudrodnad och knottrig hud.
  • Indragningar i huden.
  • Att det kommer blod eller vätska från bröstvårtan.

OBS! Kom ihåg att smärta och ömhet i brösten i de flesta fall har hormonella orsaker och varierar under månaden i takt med menscykeln. Smärtande och ömmande bröst är däremot inte vanliga symtom vid bröstcancer, vilket många tror.

Källa: Socialstyrelsen, Cancerfonden.