Barnpsykologen: Så förbereder du ditt barn på att få syskon

Att få ett syskon är en stor omställning i ett barns liv som innebär mycket glädje men ibland också jobbiga saker. Vi har pratat med barnpsykologen Anna Sylvén Björnör som ger tips på hur du kan förbereda ditt barn på att få ett syskon.

A

tt få ett syskon är väldigt abstrakt för ett barn. Ofta presenteras den nya bebisen som en ny lekkompis, men när den nyfödda väl kommer ligger den bara och sover eller äter. Hur kan man som förälder förbereda sitt barn på en ny familjemedlem?

Barnpsykologen om att få ett nytt syskon

– Alla barn reagerar olika beroende på vilka de är och i vilken ålder det äldre syskonet är när bebisen kommer. Om ett barn är ett eller två år har de ofta fortfarande blöjor och vill sova nära föräldrarna. Eftersom de fortfarande är små barn har de liknande behov och då kommer det bli tuffare. Det är mer konkurrens med bebisen jämfört med för till exempel en sexåring. Ett äldre barn vet om att ”jag är stor” och har lättare att ta sig an rollen som storasyskon. Men det är viktigt att inte se de små barnen som stora, säger barnpsykologen Anna Sylvén Björnör.

Varför är det viktigt?
– Det är viktigt att inte tänka på tvååringar och treåringar som stora eftersom många föräldrar tolkar det äldre barnet som större än vad det är. Det kan vara otroligt krävande för barnet eftersom det fortfarande har småbarnsbehov och inte betraktar sig själv som stor.

Har du något tips på hur man som förälder kan förbereda barnet innan bebisen kommer?
– Ett bra sätt är att använda sig av barnbokslitteratur. Det finns flera bra barnböcker som behandlar dramat i att få ett syskon och som visar att det inte bara är idylliskt, utan lite upp och ner. ”Snart har vi en baby” av Gunilla Hansson tycker jag är jättebra. ”Jag vill också ha ett syskon” av Astrid Lindgren är också fin.

syskon

Många barn kan bli svartsjuka på att bebisen får mycket uppmärksamhet, finns det något sätt att undvika det?
– Jag tänker att det kan vara väldigt viktigt att storasyskonet får vara med att bidra. Det hjälper barnet in i sin nya roll. Stående uppgifter som att ”Det är alltid du som hämtar vällingflaskan”. De kan också hjälpa till att bada, torka bordet, ta fram mössan. Uppgifterna hjälper storasyskonet att känna sig delaktig.

Hur ska man hantera det stora barnets svartsjuka?
– Berätta för barnet att det inte är konstigt att du är ledsen och arg. Det är inget skamfyllt utan det är många som känner så. Ta upp exempel från egna erfarenheter när du själv fick ett syskon. Det tycker barnen är mysigt att höra på.

Hur lång tid brukar det ta innan barnet är tryggt i sin roll som storasyskon?
– Just när bebisen kommer kan det vara drama och det är vanligt att det tar ett år innan det är över. Det kan vara bra att vara medveten om det som förälder. Det är bra att prata om glädjen när bebisen kommer men också vara beredd på att det inte bara är kul. Som vuxen är det viktigt att vara stabil och förstå att det stora barnet är argt, att vi tål barnets ilska.

LÄS OCKSÅ: 16 magiska bilder på barn som träffar sina nyfödda syskon för första gången

Få barnet att förstå vad det innebär att få ett syskon

2-åring

Tänk på att när barnet är två år har det liknande behov som en bebis även om det är större än det nya barnet. Ingen kan sätta sig in i hur det är att få ett syskon, men det är extra svårt för ett litet barn. För att förbereda kan man prata öppet med kompisar som har fått syskon, att det är kul att få lekkompis. Tänk på att det stora barnet kan bli besviket i början eftersom det kommer ta ett år innan de kan leka på riktigt.

4-åring

Låt barnet få hjälpa till och vara delaktigt. Kanske får det stora barnet en stående syssla som att hämta vällingflaskan eller ta på mössan. Inför bebisens ankomst kan barnet få vara med och välja present till bebisen eller önska sig något själv som han eller hon får när bebisen är född.

– Jag skrev en ”Mitt första år-bok” till mitt första barn och förklarade för honom att så här har du haft det. Då hade han sett det med egna ögon, att han också fått samma sak och samma uppmärksamhet. Att visa foton är också bra för att visa för barnet att han eller hon också var bebis, som ammade, och sov hela tiden.

Förbered barne tpå syskon

6-åring

För ett äldre barn är det viktigt att det får träffa kompisar och att livet går vidare. De barn som är yngre kan nöja sig med att vara hemma med föräldrarna och bebisen, men en sexåring har en egen värld med kompisar i förskolan och sina aktiviteter. Kanske vill sexåringen att just mamma ska med på exempelvis simningen. Det kan vara svårt, men om mamman kan fortsätta med någon sådan grej är det väldigt värt för barnet.

 

NUVARANDE Barnpsykologen: Så förbereder du ditt barn på att få syskon
NÄSTA 17 jobbiga typer vi mammor tvingas träffa