Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnpsykologen Malin Bergström: Småsyskon behöver också egentid med mamma

När mamas bloggare Carin Da Silva berättade att storebror går på förskola när hon är hemma med nyfödda lillebror blev det mycket diskussioner i kommentarsfälten. mama frågade barnpsykologen Malin Bergström om det är skadligt för äldre syskon att inte vara hemma med föräldralediga mammor och pappor.

När mamas bloggare Carin Da Silva skrev om att hennes son Theo, 3, går på förskola medan nyfödde Max är hemma, blev det liv i luckan.

Frågor i stil med "Varför skaffade du ens barn om du inte vill vara med dem?" fyllde kommentarsfältet och många kritiserade Carin och andra mammor som har storasyskon på förskola medan de är föräldralediga med en bebis.

Är det då fel att ha barnet på förskolan? Vi lät barnpsykologen Malin Bergström svara.

Vad tycker du om kritiken mot mammor? 

– Det jag undrar först och främst är: Var finns solidariteten föräldrar 

emellan? Vi kan väl alla vara överens om att det är kravfyllt och svårt att vara förälder. Och jag tror att vi sänker varandra med sådana här påhopp, speciellt mammor emellan. Jag förstår inte hur man kan hoppa på varandra så här, det är väl ingen som har koll på hur det ser ut i någon annan familj?

Vissa påstår att det är skadligt för storasyskonet att vara på förskola när bebisen är hemma, finns det någon sanning i det?

– Jag tror tvärtom att det ofta är bra för syskonet att vara på förskola och fortsätta sina vanliga rutiner och träffa sina kompisar. Det är väldigt omtumlande att få ett syskon, det kan ta sex månader innan man hittat sina olika roller i familjen. Då kan det vara skönt och viktigt att åtminstone något är som det brukar vara.

[adSpace placement="manual"]

Men kan inte barnet vilja vara hemma när en förälder är hemma? 

– Barn är väldigt här och nu. Som förälder är det lätt att tänka "Åh nu sitter min son och saknar mig på förskolan och vet om att jag är hemma med bebisen och blir svartsjuk", men så är det inte. De leker med sina vänner och tänker inte på annat, som Syrien eller om du är på jobbet eller hemma.

– Däremot kan storasyskonet bli lite mer krångligt vid lämning, men det beror ofta på att barnen känner av att föräldrarna är lite mer osäkra och kanske medgörliga än tidigare.

Att de utstrålar dåligt samvete?

– Ja, barn märker ju mycket som vi inte är medvetna om. Man kanske tänker "Åh, vill du verkligen vara på förskolan? Ska jag vara hemma med bebisen själv, du kanske kan få vara hemma också."

Foto: iStock
Foto: iStock Foto: iStock

Men bebisen då, är det inte viktigt att den får anknyta med mamman i fred? 

– Jo, det är viktigt att man får knyta an till varandra i lugn och ro, det kan behövas extra mycket om man känner att man fått en bebis som är annorlunda mot den tidigare. När bebisen är ny känner man ju inte varandra på samma sätt som storasyskonet man levt med några år. 

Så det är inte för lång tid med 30 timmars förskola i veckan för storasyskon? 

– Jag skulle snarare säga att det är för kort tid med 15 timmar i veckan som det är på många ställen i Sverige.

Givetvis är det fortfarande så att alla föräldrar gör det som passar deras familjer bäst, vare sig det handlar om att ha barnen hemma eller på förskolan.

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!