Den 14 februari är det alla hjärtans dag. Men det är också alla hjärtebarns dag – en betydligt viktigare händelse. mamas webbredaktör Lisa Nylén är en av många anhöriga som kommer att uppmärksamma detta.

Den 8 mars 2007 föddes mitt första brorsbarn. En oerhört efterlängtad bebis för alla i vår familj. Men Oscar föddes med ett blåsljud på hjärtat och de första veckorna oroade vi oss över om han skulle överleva. När han var knappt tre månader opererades denna lilla sparv (tänk vilket litet hjärta han måste ha haft!) och idag är han en snart elvaårig dansälskande kille med ett unikt ärr på bröstet.

”När ett hjärtsjukt barn föds är det inte bara barnet som drabbas. För de nyblivna föräldrarna, syskonen och de närmast anhöriga väntar en psykisk påfrestning med tvära kast mellan hopp och förtvivlan och en många gånger olidlig väntan på besked”, skriver Hjärtebarnsfonden på sin sajt.

Precis så är det, kan jag intyga.

Alla hjärtebarns dag den 14 februaru

Foto: Joi Grinde/Hjärtebarnsfonden

Tack vare Hjärtebarnsfonden överlever 95 procent av de barn som föds med hjärtfel.

I Sverige föds det tre barn med hjärtfel varje dag. Ungefär hälften av dem behöver opereras för att överleva. Tack vare stora framsteg inom barnhjärtkirurgin överlever numera 95 procent av barnen och får ett långt liv, enligt Hjärtebarnsfonden.

– Hjärtebarnsfonden vill göra livet bättre för alla som lever med ett medfött hjärtfel, säger Johan Björkman, ansvarig för insamling och kommunikation.

Den 14 februari är det alla hjärtans dag – en dag då många väljer att visa lite extra kärlek i form av gåvor eller godis. Men det är också alla hjärtebarns dag, en betydligt viktigare dag i kalendern, enligt mig.

På alla hjärtebarns dag hoppas Hjärtebarnsfonden att fler ska få upp ögonen för deras verksamhet. Så här står det på deras event på Facebook:

”Häng med och gör något meningsfullt på alla hjärtans dag och ge ditt stöd till kampen mot medfödda hjärtfel. Swisha 14 kronor (eller mer), den 14 februari klockan 14.00 till 9005877. Nu gör vi något jättebra tillsammans!”

Så istället för att köpa geléhjärtan till kollegorna eller tre rosor till din käresta – swisha för hjärtebarnen! Det kommer jag att göra.

NUVARANDE Alla hjärtebarns dag – viktigare än alla hjärtans dag!
NÄSTA 6 saker vi föräldrar måste sluta döma varandra för