Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 saker nyblivna mammor kan behöva höra

Att bli förälder är överväldigande och svårt att förbereda sig på. Det här önskar vi att någon hade berättat för oss när vi var nyblivna mammor.

Saker vi önskar att någon hade berättat för oss när vi var nyblivna mammor.
Saker vi önskar att någon hade berättat för oss när vi var nyblivna mammor. Foto: Istock

1. Du är inte ensam

Om du känner dig ledsen, uppgiven, misslyckad, otillräcklig, som att livet tagit slut – berätta om det för en vän som fått barn eller för din mamma. Du kommer garanterat att få förståelse! Du kan även prata med mödravården eller BVC. Det här är otroligt vanliga känslor för nyblivna mammor, och det finns hjälp att få. Ibland kan det vara till stor hjälp bara att få prata med någon som känt likadant. Och vi är många.

2. Förlåt dig själv

Du kommer att ha dåligt samvete för alla möjliga konstiga saker. Som att du inte tittat på barnet tillräckligt, inte städat, bytt blöja för sent, varit för trött (inte direkt ditt fel) och så vidare. Det är en omöjlig ekvation att vara perfekt som människa i allmänhet och nybliven mamma i synnerhet. Give yourself a break.

3. Barn går igenom faser

Det kommer inte alltid vara så att bebisen vaknar tio gånger per natt/skriker i flera timmar på kvällen/alltid är missnöjd. Det känns som ett bestående problem just för att det tar över ditt liv där och då, men ha som rutin att andas och tänka ”This too shall pass”.

4. Du MÅSTE tänka på hur du själv mår

När man får barn tänker man ofta att det enda som spelar roll är den här nya lilla människan. Och att det stämmer det här med att du skulle gå genom eld för barnet. Men du behöver liksom inte göra det bokstavligen. Däremot är det bra för barnet och – inte minst – dig själv att DU mår bra och får återhämta dig emellanåt, så var inte rädd för att be om hjälp.

Foto: Istock / GeorgeRudy

5. Partnern kommer INTE HA EN ANING om vad allt handlar om

Om du skrapat ihop ett par timmars sömn på natten och sedan tagit hand om en missnöjd bebis hela dagen är det mycket möjligt att du inte får den förståelse du förtjänar från en partner som sovit hela natten och sedan jobbat hela dagen. När ni ses på kvällen kan det mycket väl vara så att hen tycker att du ”slappat”. Förbered dig för att slappa till hen. Verbalt alltså 😉.

6. Du kommer att bli fly förbannad på din partner

Oavsett hur jämställd din relation är, hur duktig din partner är på att städa, laga mat, kramas, förstå, you name it, så kommer det med största sannolikhet komma stunder då du tycker att hen INTE FATTAR ALLS hur det är att vara mamma. Prata då med en mammavän om hur du känner – hon har förmodligen känt likadant någon gång. Var aldrig så mån om vad folk ska tycka om din partner att du själv går runt och mår dåligt. Det är inte konstigt att relationen krisar lite när man får barn – de flesta har erfarenhet av det och tycker att det är skönt att ventilera. Din partner är inte en dålig människa eller förälder bara för att du irriterar dig på hen ibland.

7. Lita inte alltid på magkänslan

Du har säkert hört att du ska lita på din känsla. Det är ett knäppt råd till en nyförlöst människa som är fullsprängd med hormoner. Som nyförlöst kan man tänka många väldigt irrationella och icke troliga saker, som att det plötsligt ska komma ett slukhål i vägen när du går en promenad. Tänker du en sådan katastroftanke kan du med all säkerhet vifta bort den, inte hänvisa till ”lita alltid på magkänslan”-rådet.

8. Du är fortfarande du

När exakt allt handlar om bebisen tror man att det alltid kommer vara så. ”Varför skriker den?”, ”Den ligger på mig hela tiden, jag kommer aldrig någonsin få duscha igen”. Men var lugn, det KOMMER en tid då du kan tvätta håret igen. Och sova. Det tar ett tag, men PLÖTSLIGT sitter du på en restaurang utan barn och tycker till och med att det är skönt att vara ensam.

Foto: Istock

9. Det är inte en kort tid

Du kommer ofta få höra ”njuuuut av den här tiden, den är så kort”. Och så blir du stressad av att du inte njuter tillräckligt av barnet du älskar så mycket men också tycker är rätt krävande. Du behöver INTE känna stress över att njuta. Det är dessutom kontraproduktivt. Du kommer liksom inte njuta mer om du känner stress över att njuta mer. Och det är inte en kort tid. Folk som säger det hade barn för länge sedan. Tiden blir bara kort när man ser tillbaka på den, ungefär som att du tänker att lågstadiet var över på en sekund. Småbarnsåren är många år. En ganska lagom tid att njuta av.

 

Kanske vill du också ta del av våra bästa tips till nyblivna mammor?  

Eller läsa den här listan över saker du däremot INTE ska säga till en nybliven mamma? 

Av: Lisa Eriksson och Lisa Nylén