5-åriga Bobbo kallades ”neger” av skolkompis – ”Man blir hjärtekrossad”

Bobbo, 5, hade länge längtat efter att få börja förskoleklass, men efter bara en vecka ville hon inte tillbaka till skolan. Anledningen var att en jämnårig pojke kallat henne för "neger". "Jag önskar att alla får växa upp och vara den de är utan påhopp från någon", säger Bobbos mamma Ulrika.

Det var på måndagen den 29 augusti som Ulrika Bydén från Kilafors satte sig ner och skrev ett gripande inlägg på Facebook efter att hennes dotter blivit kallad ”neger” av en jämnårig pojke i skolan. Ulrika berättar i inlägget hur hennes dotter Jayli, som går under smeknamnet Bobbo, hade en undran:

Foto: Privat

”Första veckan susade förbi och allt verkade toppen, tills söndag. Vi är på väg till hennes första bio ‘Hitta Doris’ då hon plötsligt säger att hon saknar dagis och vill inte gå till skolan i morgon. Jasså varför inte undrar jag nyfiket. ’Jo det var en pojke som sa att jag är en neger, och negrar brukar man slå. Mamma jag trodde jag var en prinsessa’, skrev Ulrika.

Senare samma kväll hade dottern frågat vad en ”neger” var för något.

Sedan Ulrika skrev inlägget om sin dotter har det delats och kommenterats tusentals gånger på Facebook. När mama.nu når henne berättar hon att hon har varit i kontakt med Bobbos lärare under dagen och fått veta att de pratat om det i klassen.

– Bobbo har varit hemma idag från skolan för att hon har ont i halsen. Fröken ringde för några minuter sedan för att höra om Bobbo var sjuk eller mådde dåligt för det som hänt. Hennes fröken sa att hon pratat lite allmänt i klassen och skillnaden på smeknamn och öknamn. Hon hade använt sig själv som exempel från hon var liten, säger Ulrika.

Foto: Privat

Pojken har bett om ursäkt

Efter att Bobbo blivit kallad n-ordet av sin jämnårige klasskamrat var det ingen på skolan som kontaktade vare sig Ulrika eller hennes make, utan Bobbos lärare fick veta först under söndagen.

– Jag har själv kontaktat pojkens föräldrar och även pratat med honom. Och han och hans mamma har varit här nu och bett Bobbo om ursäkt och nu är hon mycket gladare, säger Ulrika och fortsätter:

– De var jätteledsna och bad om ursäkt flera gånger.

Ulrika säger att hon har fått lära sig att bara svara på det barn frågar, så de har inte målat upp händelsen mer än att de pratat om själva ordet.

– Men så fort hon kommer fråga mer så tar vi det direkt, jag tror att det är viktigt att ta allt i deras takt. Vi är en stor familj och är öppna om allt, så vi talar med varandra och stöttar varandra på det viset, säger hon och fortsätter:

– Då vi också har ett transsexuellt barn är vi vana och noga med att de ska veta att vi är alla olika och lika mycket värda. Jag skulle vilja påstå att vi är bra på att stå upp för våra barn och stärka dem i sig själva.

Foto: Privat

Känner sig väldigt ledsen

Ulrika säger att hon efter att ha sett Bobbo så nedstämd också känner sig både ledsen och tom.

– Som förälder blir man givetvis hjärtekrossad när någon kränker ens barn. När jag i natt satt och skrev av mig så trodde jag aldrig att det skulle bli så stort. Jag är helt överväldigad av alla fina kommentarer. Det gör ett brustet mammahjärtat varmt, säger hon och avslutar:

– Jag önskar att alla kunde sätta sig in i hur det känns för ett litet barn. Önskar att alla får växa upp och vara den de är utan påhopp från någon, låt oss alla vara unika.

Läs hela inlägget här:

Artikeln publicerades från början på vår systersajt amelia.se.

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ned mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg