Hemgjord glass mellan två hembakta kakor. Så enkelt, så gott. Här följer tre varianter som jag råkar tycka om, men var inte rädd att använda basrecepten för vidare experiment. Bara din fantasi, och vanlig mänsklig anständighet, sätter gränsen vad du kan stoppa mellan två kakor.

6 glassmackor

Du behöver:

Basrecept glass:
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
2 ½ dl standardmjölk

Basrecept kakor:
110 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
½ tsk vaniljextrakt eller
½ vaniljstång
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver

Till pistaschglassmackan:
1 + 1 dl pistaschnötter

Till chokladglassmackan:
100 g mörk choklad
1 dl pretzels

Till vaniljglassmackan:
2 tsk vaniljextrakt
2 vaniljrån

Gör så här:
1. Börja med att göra glassen. Vispa äggen med elvisp tills de är fluffiga. Blanda i sockret, lite åt gången. För pistaschglass: Mixa pistaschnötterna till ett fint pulver och blanda i efter det att du har tillsatt mjölk och grädde. För chokladglass: Smält chokladen i mjölken och blanda ner ihop med grädden. För vaniljglass: Blanda i mjölk, grädde och vaniljextrakt. Kör i glassmaskin. När glassen har samma konsistens som mjukglass häller du den i en form och stoppar i frysen.

2. Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägg och vaniljextrakt och vispa 3 minuter till. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och häll i smörblandningen. Om du vill göra pistaschglassmackor hackar du vit choklad och tillsätter i degen, vill du göra chokladglassmackan gör du samma sak med pekannötter och för vaniljglassmackan macadamianötter. Låt degen kallna i kylen. Dela upp den i tolv delar och rulla till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite. Baka 11–15 minuter. Låt svalna.

3. Krossa pistaschnötter och pretzels grovt var för sig. Mixa vaniljrånen till ett fint pulver. Montera mackan genom att lägga en kula glass mellan två kakor, tryck till och rulla sedan respektive kaka i respektive topping.

Okej? Vi hörs.

Recept från boken ”Mackor” av Jonas Cramby.

NUVARANDE Ice cream sandwiches
NÄSTA Thit heo banh mi