Försöker du bli gravid? Här är några bra tips till dig som vill bli gravid. Men glöm inte att ha roligt under tiden!

Har ni jobbat på ett tag på att du ska bli gravid? Tiden tickar på och det kanske var svårare att bli gravid än ni först trott. Ni är inte ensamma. Flera svenska studier visar att kunskapen om den biologiska klockan är mycket dålig bland svenskarna.

– Studierna är gjorda på universitetsstuderande personer med hög utbildningsnivå, så det finns all anledning att tro att kunskaperna är ännu sämre hos gemene man, säger Claudia Lampic som är docent i vårdvetenskap på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studierna.

Studierna visar att många, både män och kvinnor, felaktigt tror att fertiliteten bland kvinnor sjunker först efter 40 år, när den i själva verket börjar sjunka markant redan efter 35.
– Det är oroande, eftersom studierna också visar att de allra flesta vill ha barn, och gärna flera stycken, men den bristande kunskapen gör att många väntar för länge och riskerar att inte få sin dröm uppfylld, säger Claudia Lampic.

Hon menar också att det finns en övertro på provrörsbefruktning, speciellt bland kvinnor. Men även här minskar chanserna att lyckas med åldern.
– Bästa tipset till alla som gärna vill bli gravida och som väntar på rätt tillfälle är att sluta vänta. Det kanske alltid kan bli bättre omständigheter runtomkring, men då kan det också vara svårt att bli gravid, säger Claudia.

Prenumerera på mama till förmånligt pris och få fina premier

För dig som redan försöker och vill öka chanserna att bli gravid finns mängder av tips, allt från husmorstips till vetenskaplig forskning. Här är ett urval av dem, du bestämmer själv vad du tror på och vill testa. Lycka till med att bli gravid, men glöm inte att ha roligt under tiden!

Bli gravid-tips 1: Få i dig folsyra

500 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten men också för att minska fosterskador i det centrala nervsystemet.

Bli gravid-tips 2: Satsa på grönt

En kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för missfall. En brittisk studie visar att ett regelbundet intag av frukt och grönt minskar risken för missfall med 46 procent. Mer om missfall.

 

Bli gravid-tips 3: Ät D-vitamin

Brist på D-vitamin hos kvinnor kan leda till ägglossningsproblem. Genom att vistas ute i sol­ljuset minst en halvtimme om dagen, utan solskydd, täcker du ditt dagliga behov av D-vitamin. Under vinterhalvåret kan du i stället äta fet fisk och D-vitaminberikade produkter.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – behöver jag tillskott eller kan jag få det via maten? 

 

Bli gravid-tips 4: Välj långsamma kolhydrater

Den danska gynekologen Bjarne Stigsby menar att den som vill bli gravid bör byta ut de snabba kolhydraterna mot långsamma. Snabba kolhydrater, som vitt mjöl och socker höjer insulinnivåerna, vilket kan påverka äggstockarnas funktion och orsaka infertilitet. 56 procent av de kvinnor Stigsby behandlat på sin klinik har blivit hjälpta bara av att ändra sina kostvanor.

Bli gravid-tips 5: Ät rätt fett

Undvik transfetter. Enligt amerikanska studier riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen. Enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, ökar däremot fertiliteten.

 

Bli gravid-tips 6: Ge järnet

Se till att äta järnrikt, men observera att det är järn från frukt och grönsaker som gynnar fertiliteten, inte från kött.

Bli gravid-tips 7: Fimpa

Rökning hos kvinnor hämmar ägglossningen men försämrar också
produktionen av hormonet progestoron som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen.

Bli gravid-tips 8: Undvik lågfettsprodukter

Nya studier visar att kvinnor som väljer mejeriprodukter med låg fetthalt löper större risk att få problem med ägglossningen, än kvinnor som väljer feta mejerivaror.

Bli gravid-tips 9: Dra ner på kaffet

En nordisk studie visar att ett stort intag av koffein ökar risken för missfall, särskilt i början av graviditeten. Begränsa ditt intag av koffein till 3 koppar kaffe eller 4–5 koppar te per dag.

Bli gravid-tips 10: Ät mer jod

Jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall. De senaste årens trender med oberikat fling- och havssalt gör att vi får i oss allt mindre jod. Använd därför alltid jodberikat salt i maten.

Bli gravid-tips 11: Minska intaget djurproteiner

Och öka intaget växtproteiner, som bönor, nötter och avokado. Somliga menar att det på så vis går att minska missfallsrisken.

Bli gravid-tips 12: Mumsa mörk choklad är lustens egen medicin

Den innehåller tryptofan, som ökar serotoninnivåerna i hjärnan och ökar pulsen på samma sätt som en upphetsande kyss.

Bli gravid-tips 13: Dra ner på alkohol

(Mer än två flaskor vin i veckan) kan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet.

Bli gravid-tips 14: Fixa e-vitaminet

Vitamin E har positiv påverkan både på lust och förmåga att bli gravid. Finns naturligt i kallpressade vegetabiliska oljor, mörka grönsaker, avokado, ägg, nötter, lever med mera.

Bli gravid-tips 15: Kolla läkemedlet

Använder du regelbundet läkemedel bör du rådfråga din läkare om de påverkar möjligheten för dig att bli gravid. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen. Värktabletter som exempelvis Magnecyl, Ipren, Treo och Aspirin har också
visat sig sätta ner fertiliteten något.

Bli gravid-tips 16: Träna en halvtimme per dag

Det minskar risken för infertilitet. Orsaken till det är bland annat att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.

Bli gravid-tips 17: Sköt om tänderna

Kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner. Borsta tänderna noga och använd tandtråd varje dag.

Bli gravid-tips 18: Lagom vikt är bäst

För stor över- eller undervikt kan ge menstruationsstörningar och svårigheter att bli gravid. Ultimat är att hålla sig på ett BMI mellan 20 och 24, men en viktminskning på bara 5 procent kan ge positiv effekt på fertiliteten.

Bli gravid-tips 19: Stressa ner

 
Fler barn blir till vid påsk, jul och på sommaren, då vi tar det lugnt. Mindre stress minskar stresshormet kortisol som hämmar hypofyshormonet LH som stimulerar könshormonerna.

Bli gravid-tips 20: Stoppa deppet
Nedstämdhet ökar hormonet prolaktin som kan hämma menstruationscykeln.

Bli gravid-tips 21: Motionera mera

Det ökar blodtillförseln till testiklarna vilket höjer sexlusten. Men cykling över tre timmar i veckan ger risk för erektionsproblem, då sadelns tryck mot ljumsken kan skada artärerna.

Bli gravid-tips 22: Stay cool

Testiklarna ska hållas kalla, därav deras placering på kroppen. I hög värme fungerar inte spermieproduktionen. Var försiktig med heta bad, bastu, tajta kläder och laptop i knäet.

Bli gravid-tips 23: Gilla zink- och folsyra

Brist kan ge lägre spermieproduktion. Folat finns naturligt i gröna grönsaker baljfrukter, potatis och apelsiner. Zink finns i magert nötkött och mörkt kycklingkött. Läs mer om zink.

Bli gravid-tips 24: Boosta d-vitamin

Brist på vitamin D kan leda till sämre rörlighet hos spermierna. Ut med karln i solen och mata med fet fisk!

Bli gravid-tips 25: Banga soja

Män i västvärlden som äter mycket soja har en lägre koncentration av spermier. Det gäller dock inte asiatiska män, möjligen för att den exporterade sojan, ett så kallat TVP-protein, framställs på onaturlig väg, medan det asiatiska sojaproteinet är naturlig.

Bli gravid-tips 26: Skippa droger!

Även droger i små mängder som tas sällan kan ha stor påverkan på fertiliteten hos män.

Bli gravid-tips 27: Välj alkoholfritt

Alkohol har skadlig effekt på cellerna där spermierna bildas. Så mycket som en tredjedel av manlig infertilitet kan bero på för hög alkoholkonsumtion.

Bli gravid-tips 28: Rök mindre

Män som röker producerar färre och mindre friska spermier.

Bli gravid-tips 29: Minska på kaffe och cola

Konsumtion på över 800 mg koffein per dag ger minskad spermiekoncentration och färre antal spermier.

Bli gravid-tips 30: Ligg kvar

Ett gammalt tips är att undvika att resa sig upp direkt efter avslutat samlag, för att hålla spermierna kvar kring livmoderhalsen.

Bli gravid-tips 31: Ha en kudde under rumpan

Genom att placera en kudde under rumpan kan du låta tyngdlagen hjälpa spermierna in i livmodern till äggledarna. Inte heller detta tips är vetenskapligt bevisat.

Bli gravid-tips 32: Go doggy style!

Ge spermierna goda odds genom att välja missionären eller bakifrån (när kvinnan står på alla fyra). Det hjälper mannen att tränga in djupt så att sperman hamnar nära livmoderhalsens mynning.

Bli gravid-tips 33: Sök hjälp

Om ni har försökt ordentligt att bli gravida i över ett år (ett halvår om kvinnan är över 35 år). Det gäller också om du råkat ut för upprepade, tidiga missfall.

Bli gravid-tips 34: Utred din barnlöshet – det tar vanligtvis några månader

Behandlingen beror på resultatet, allt från att stimulera ägglossning till att inseminera eller provrörsbefrukta med spermier eller ägg eller vidta kirurgiska åtgärder.

Bli gravid-tips 35: Undersök om du har PCOS

Polycystiskt ovariesyndrom, cystor på äggstockarna och en hormonrubbning som ger för höga värden av manliga könshormoner, kan leda till infertilitet. Symtomen på PCOS kan vara ökad kroppsbehåring, övervikt, oregelbunden mens och akne. Man kan inte bli botad från, men behandla symtomen. Ägglossning kan framkallas med hjälp av läkemedel. Krönika om PCOS: ”Ingen klapp på axeln kommer bota de dolda kvinnosjukdomarna

Bli gravid-tips 36: Behandla bakteriell vaginos

Även kallad slidkatarr, leder till en förändrad surhetsgrad som kan göra det svårare för spermier att nå fram. Symtomen är illaluktande flytningar. Det botas enkelt med antibiotika.

Bli gravid-tips 37: Undersök om du har Endometrios

Endometrios innebär att delar av livmoderslemhinnan hamnat utanför livmodern. Tillståndet kan ge kraftig mensvärk, stora mensblödningar, smärta vid samlag och problem att bli gravid. Det finns olika typer av behandling beroende på hur din endometrios ser ut.

NUVARANDE 37 tips till dig som vill bli gravid
NÄSTA Sju fina midsommarkransar till barn i tyg och plast – köp i god tid!