Fixa barnkalas – 34 tips på allt från tårta till lekar och skattjakt!

Vilka regler gäller när man ska anordna barnkalas? Vilka ska man bjuda? Hur funkar en skattjakt? Ska man köpa tårta eller baka egen? Här är kalastipsen för både festfixare och gäster.

VETT & ETIKETT VID BARNKALAS

1. Vilka ska man bjuda? Om du har tid, lust och utrymme, bjud hela förskolegruppen eller klassen. Alternativt, bjud de i förskolegruppen som är i samma ålder. Annars finns tumregeln att så många gäster som barnet fyller år är lagom – fem gäster för en femåring, till exempel.

Inbjudningskorten till barnkalaset kan vara i form utav ett sms

Foto: iStock

Bjud på exempelvis tårta och ordna skattjakt på barnkalaset.

2. Var tydlig på inbjudningskortet. ”Välkommen på pannkaks- och tårtkalas mellan kl 13 och 15!” Så vet alla om barnen ska ha ätit lunch före eller inte, och exakt när kalaset slutar.

3. Vänd på osningen. ”OSA om du inte kommer” är enkelt för alla och du slipper tjata på att folk ska svara på din inbjudan. Ska man komma behöver man bara dyka upp.

4. Ska föräldrarna vara med? Det beror förstås på barnens ålder. Men det är enklare att styra en grupp exalterade kalasgäster om deras föräldrar INTE är med. Från 4–5 års ålder brukar det funka att bara lämna och hämta barnen.

Prenumerera på mama till förmånligt pris och få fina premier

5. Bjud diskret. Om inte hela gruppen/klassen ska bjudas, lägg inbjudningskorten i brevlådorna hemma hos barnen eller posta dem. Det är inte okej att barnen ser att bara vissa blir bjudna för att det ligger lappar i lådan/skåpet på förskolan. Det går även att skicka inbjudan via SMS eller mejl till föräldrarna – då får du förmodligen svar direkt också.

AKTIVITETER OCH LEKAR PÅ BARNKALASET

6. Disco/dansstopp. De flesta barn älskar att dansa. Förbered en Spotifylista med deras favoriter, släck ner och skruva i en röd/grön glödlampa i lampan. Dansstopp innebär att du plötsligt pausar musiken varpå alla barn ska stå så stilla som möjligt, den som rör sig åker ut.

7. Skattjakt eller fiskdamm? Vid 5–6 år kommer brytpunkten – plötsligt vill barnen inte ha fiskdamm längre, utan insisterar på skattjakt. Exempelvis kan du rita fem olika teckningar som du gömmer på olika ställen. På varje teckning finns en bild på var nästa teckning ligger gömd. På sista stället finns alla godispåsarna. När barnen kan läsa, skriv ledtrådar i stället. Om vädret tillåter, gör skattjakten utomhus!

8. Presentöppning.
Alla barnen kan sitta med när presenterna öppnas, till exempel i en ring på golvet. Det blir en lugn stund och en välbehövlig paus i kalaskaoset.

9. Clowner, ponnyridning och sminkstudio? Nej, du behöver inte lägga en årslön på kalaset. Tänk efter: Varför ordnar du kalaset? Inte för att impa på de andra föräldrarna, väl?

10. Godispåsen sist. Den oskrivna regeln lyder: När alla har fått påsar är det dags att gå hem.

MAT, TÅRTA ELLER GLASS PÅ BARNKALAS

11. Varmkorv/pannkakor. Brukar gillas av alla barn, som gärna står i kö till varmkorvgrytan och själva slabbar med ketchup.

12. Snabbfixat. Ont om tid? Rör ihop maränger, skivade bananer, vaniljglass och vispgrädde – garanterad succé.

13. Rosornas krig. Födelsedagsbarnet får förstås marsipanrosen, men det leder ofta till gråt och förtvivlan hos övriga gäster. Om det inte är för många gäster, köp till några extra rosor.

14. Dryck. Festis är smidigt när man ska städa, annars funkar måltidsdryck lika bra som saft. Tips: Kalla den ändå saft.

FLER SMARTA TIPS TILL BARNKALASET

15. Du är chefen. Var tydlig och ta kommandot! ”Alla på ett led när jag ringer i klockan” funkar utmärkt, medan ”snälla, lugna ner er lite” garanterat får noll effekt.

16. Ytterkläder.
Lägg alla ytterkläder på en säng, inte på golvet i hallen där de blir trampade på.

17. Godis­påsar. Gör i ordning några extra att dela ut till småsyskon som följer med och hämtar, eller till dem som glömt säga att de kommer. Och så en till dig själv att äta i soffan sedan.

18. Vaxdukstricket.
Om ditt köksbord är för litet, lägg en vaxduk på vardagsrumsgolvet och låt barnen äta där.

19. Toapappers­kris? Kolla med jämna mellanrum att det alltid finns toapapper – barn använder jättemycket.

20. Snabbstädat. Fasar du för städningen efteråt? Lägg en pappersduk på bordet, ät på papptallrikar.

21. Tårtöverskott? Om du har mycket tårta eller fikabröd över, skicka hem det med gästerna – det är ändå inte lika gott dagen efter.

22. Skydda sovrummet. Lås dörren om du inte vill ha tårta, legobitar och resterna av halvtuggade godisbitar i sängen. För att inte tala om barn som hoppar i den!

KALAS PÅ LOKAL

Om du vill bjuda många men inte vara hemma, testa att hyra in er någonstans! Det kostar från 100 kr/barn inklusive aktivitet och fika, men ring runt och kolla – priserna varierar med aktivitet, ort, barnens ålder, mat och dryck med mera.

23. Bowling. Gärna med discoljus, vilken grej! Bara att få egna bowlingskor och klot är stort och spännande.

24. Simhall. Bad och plask, fika vid poolkanten. Kräver en insats av gästernas föräldrar, ni behöver vara ett gäng badvakter.

25. Gokart. Superpoppis framför allt för äldre barn, från 8–9 år.

26. Lekland. Här kalasar barnen i eget rum, sedan leker de som tokar i ett par timmar. Beroende på ålder kan det vara bra med några extra vuxna även här.

Bjud på tårta och lekar på ett lekland

Foto: iStock

Bjud på tårta och lekar på ett lekland, och slipp göra jobbet själv.

NÄR DITT EGET BARN SKA PÅ BARNKALAS

27. Kom i tid. Ofta inleds kalaset med en gemensam lek eller något att äta, då är det roligast om alla är med.

28. Säg till om allergier/specialkost i god tid innan kalaset, eller ta med egen mat/tårta.

29. Erbjud dig att hjälpa till – eller lämna barnet och åk.
Står du och hänger med en kaffe är du mest i vägen.

30. Skicka med blöjor/ombyte?
Nej. Om ditt barn inte är hundra procent blöjfritt stannar du på kalaset, ärendena får du göra senare.

31. Hur dyra ska presenterna vara? Avgör själv, är enda svaret. Men kom ihåg att barn inte bryr sig det minsta om vad något kostar, det är vi vuxna som alltid ska jämföra. Kom också ihåg att det kan bli dyrt att ”finhandla” på sikt – kalasen blir inte färre med åren, utan fler.

32. Vad ska man ge? Ett knep är att ta med ditt eget barn i samma ålder för att välja present. Risken är dock att ditt barn bryter ihop när han/hon inser att presenten är till någon annan. Man kan också ge presentkort på en leksaksaffär, något som större barn brukar tycka är kul.

33. Spar kvittot. Det kan finnas andra mammor som har tänkt exakt likadant.

34. Den magiska lådan. Om du ser en potentiell present på extrapris eller ”2 för 1”, köp och lägg i en presentlåda att plocka ur vid framtida kalas.

NUVARANDE Fixa barnkalas – 34 tips på allt från tårta till lekar och skattjakt!
NÄSTA mama-podden Cissi & Hormonerna: ”Vi är som ett yogapass med rövsvett!”