För att öka chansen att bli gravid är det klokt att ha koll på sin ägglossning. Du kan exempelvis ta hjälp av en ägglossningskalender, ett ägglossningstest eller lära dig vilka symtom som uppkommer när du har ägglossning. mama reder ut begreppen.

När har man ägglossning?

Exakt när du har ägglossning beror på din menscykels längd. Menscykeln räknas från mensens första dag, till nästa mens första dag.

De flesta kvinnors menscykel är mellan 25 och 32 dagar. Tiden från ägglossning till mens brukar vara 14 dagar. Däremot är det lättare att räkna ut när man har ägglossning om man räknar från mensens första dag.

Generellt kan man säga att en kvinna med en menscykel på 25 dagar får ägglossning elva dagar efter mensens första dag. En kvinna som har 30 dagar mellan två menser har alltså ägglossning efter ungefär 16 dagar.

Ägglossningen kan bestämmas med exempelvis ett ägglossningstest

Foto: iStock

Ett ägglossningstest kan hjälpa när man vill bli gravid. Foto: iStock

För en kvinna som längtar efter att bli gravid kan det vara stressande att själv hålla koll på cykeln, men det finns hjälp att få av exempelvis ett ägglossningstest eller en ägglossningskalender. Det går även att lära sig vilka symtom som uppkommer när man har ägglossning.

Har du kortare menscykel än 21 dagar, längre än 40 dagar eller oregelbunden mens är det bra att kontakta en gynekolog som kan hjälpa till att fastställa när du har ägglossning.

MISSA INTE: Unna dig en träningshelg på Vann spa hotell

Ägglossningskalender

Med en ägglossningskalender får du hjälp att räkna ut vilka dagar du har ägglossning, och därmed störst chans att bli gravid.

Du fyller själv i datumet för din senaste mens och hur lång din menscykel är. Kalendern räknar ut när du har ägglossning och vilka dagar du är mest fertil. Det finns flera olika appar och kalendrar att ladda ned till mobilen.

Ägglossningstest

Ett ägglossningstest hjälper dig att veta när du är som mest fruktsam. Ägglossningstest finns i flera olika varianter och går att köpa på exempelvis apotek.

Ägglossningstestet fungerar ungefär som ett graviditetstest och mäter av ökning av så kallat luteiniserande hormon (LH) i kvinnans urin. Ökningen av LH-hormon inträffar cirka 24-48 timmar före ägglossningen, vilket ger dig en indikation på när du har lättast att bli gravid. Störst chans till befruktning har man samma dag som LH-hormonet ökat, samt dagen efter.

För att veta vilken dag man ska börja med ägglossningstestet behöver man ta reda på hur lång ens menscykel är. Om menscykeln är 21 dagar börjar man med testet den femte dagen i cykeln. Om menscykeln är 22 dagar börjar man den sjätte dagen och så vidare.

Symtom på ägglossning

Vissa kvinnor känner inte alls när de har ägglossning, medan andra upplever starka symtom. Typiska symtom är obehag i magen, samt att slidsekretet får en annan existens. En del kvinnor får även en liten blödning.

Så känner du skillnad på slidsekretet vid ägglossning:

När du får ägglossning förändras flytningarna och blir genomskinliga istället för gulvita. Under ägglossningen är sekretet mer trådaktigt och segt än annars, och det går att känna på det för att få en indikation om att du har ägglossning. Ta lite sekret på pekfingret och tryck det mot tummen, dra sedan försiktigt isär fingrarna och se om det uppstår en tunn slemtråd.

Regelbundet sex ökar chansen att bli gravid

Det kan vara både stressande och svårt att lyckas ha sex precis rätt dag, därför kan man försöka ha ett regelbundet samliv. Genom att ha samlag två till tre dagar i veckan ökar man chansen att bli gravid. Även om ägget bara är befruktningsbart i max ett dygn kan spermierna leva kvar i slidan i flera dagar och vänta in ägget. Störst chans har ägget att bli befruktat mellan tre dagar före och och två dagar efter ägglossningen.

Vann med mama och Annika Sjöö

 

NUVARANDE Så vet du när du har ägglossning – och ökar chansen att bli gravid
NÄSTA 12 tecken på att du blivit en exakt kopia av din mamma