En kort resa bort, på andra sidan Östersjön, finns billiga resmål med barnvänliga, fantastiska stränder. mama har valt ut pärlorna längs baltkusten och i Polen.

Resa från Sverige

Båt: Dagliga färger från Stockholm till Tallinn och Riga, från Karlshamn till Klaipeda. Färjan till Tallinn tar 15 immar och kostar 1 690 kronor för bil och fem passagerare.
Färjan Nynäshamn-Ventspils går fem gånger i veckan. Ystad-Swinoujscie har flera avgångar per dag, liksom Karlshamn-dansk. Nynäshamn-Gdansk trafikeras nästan varje dag.

Rederier:
tallink.se, scandlines.se, lisco.se, polferries.se, stena.se och unityline.se.

Flyg: Det går direktflyg från Sverige till Tallinn, Pärnu, Riga och Gdansk. Kolla sas.se, estonian-air.ee, airbaltic.com, wizzair.com.

Mer info:
visitestonia.com, latviatourism.lv, litauen.se, polen.travel/sv, inyourpocket.com.

ESTLAND
Pärnu: Landets sommarhuvudstad lockar turister som varje år möter en allt fräschare stad – både innanför ringmuren, där det mesta av restaurang- och nattlivet finns och närmare den långgrunda, barnvänliga stranden, som kantas av fina villor, ­hotell och flera spaanläggningar.

Äta och bo: Tervise Paradiis, terviseparadiis.ee,  ett stort familjehotell med spa och äventyrsbad (dubbelrum 830 kr). Inge Villa, ingevilla.ee, drivs av ett trevligt svenskt par och bjuder på mysig villacharm nära stranden (dubbelrum högsäsong, juni–augusti, 830 kr, lågsäsong,
januari–maj, 460 kr).
För god mat finns hotellet Amende villas terass eller Papli kohvik, kohvikpapli.ee, en gourmetrestaurang nära stranden.

Mer än bad: Här finns flera ridstall och två golf­banor.

Fler strandresmål:
Haapsalu är en rar trästad i forna svensktrakter. Astrid Lindgren-illustra­tören Ilon Wikland är härifrån och har sitt eget barnvänliga museum. Thalasso Spa Fra Mare, framare.ee, ligger precis vid badstranden. Kongo, kongohotel.ee, erbjuder boende mitt i stan.

Ta sig till Pärnu:
Buss från Tallinn två timmar, Riga tre. Det finns ett långsamt tåg från Tallinn och direktflyg från Stockholm. Buss Tallinn–Haapsalu tar 90 minuter.

LETTLAND
Jurmala: Jurmala är samlingsnamnet för 30 kilometer av sammanväxta badorter strax utanför Riga. Här samsas förfallen och nyrustad hundraårig snickarglädje med moderna villor och hotell. Allt inbäddat i gles tallskog med en skyddande vall av sanddyner mellan hus och hav. Vill man ha kvällsliv med restauranger, shopping och nöjesfält för de minsta är Majori bästa val.

Äta och bo: Gott om billiga pensionat. Spa-hotellet Baltic Beach, balticbeach.lv, ligger som en strandad atlantångare i sovjetbetong, men är ett utmärkt val för den som vill spendera mer. En spaweekend kostar 830 kr/person (två dagar och en övernattning). Restaurang Aquarius är en höjdare – testa den rökta älgfilén.

Mer än bad: I det trevliga Riga kan du shoppingfynda linnekläder och stickat, kolla makalösa jugendkvarter och Gamla stans gränder.

Fler strandresmål: Ventspils har en charmig stadskärna med många trähus, en imponerande borg och en livlig hamn som man kan ta båtturer i. Stranden ligger ett par kilometer från centrum, har sanddyner och är mycket långgrund – perfekt för barn. Dzintarjura, dzintarjura.lv, är ett nyrustat mellanklasshotell (dubbelrum från 300 kr/natt).

Ta sig till Jurmala:
Buss eller tåg från Riga eller taxi från flygplatsen (som ligger mittemellan). Ventspils har färja till Nynäshamn. Buss från Riga tar 2,5 timmar.

LITAUEN
Nida: En kort färjetur från Klaipeda och man är på Kuriska näset – Östersjöns underbaraste okända pärla. Byn Nida är sista anhalt innan gränsen till ryska Kaliningrad och en utmärkt bas. Precis söder om byn reser sig stora sanddyner som en mur. Stranden, där man hittar bärnsten, sträcker sig i tio mil längs hela näset: en smal tallskogsklädd sandbank med en handfull små byar, Östersjön på ena sidan och en grund lagun på andra. Nära Nida är det folkfest, på andra delar kan man vara nästan solo.

Äta och bo:
Nidus, nidus.lt, är ett modernt spahotell (dubbelrum 1 170 kr/natt) och Miskon-matas, miskonamas.lt, är ett mysigt pensionat (dubbelrum i juli–augusti från 570 kr/natt).

Mer än bad: Klättra i sanddynerna, båtturer på lagunen och segling på densamma. Har man ryskt visum kan man fortsätta till Kaliningrad.

Fler strandresmål: Palanga är som Tylösand – packad sandstrand dagtid, vallfärd ut på piren vid solnedgången och sedan trängsel längs stans huvudstråk, med barer och diskon. Boka rum i god tid – Gabija, gabija.lt, är ett snyggt hotell med utmärkt spa (dubbelrum från cirka 830 kr/natt). Mama Rosa villa, mamarosa.lt, är romantiskt med fin relaxavdelning (dubbelrum från 1 900 kr för två nätter).

Ta sig till Nida: 1,5 timme med buss från Klaipeda. Palanga nås med buss på 45 minuter från Klaipeda, som har färja till Karlshamn.


POLEN

Leba: Fiskeläget Leba har Polens renaste badvatten. De milslånga stränderna drar folk plus nationalparken Slowinski – Polens unika ”öken”.

Äta och bo: De enkla matställena ligger på rad – mycket pizza och typiska polska fläskrätter.

Mer än bad: Då är det minitåget eller hyrcykel till nationalparken som gäller, sedan är det bara att klättra, hoppa och ha kul!

Fler strandresmål: Den polska kusten är full av mysiga badorter, som alla lätt nås med tåg från Gdansk och Gdynia. Sopot har egen filmfestival, strand mitt i stan, gott om motordrivna vattenleksaker, poppis promenadpir och ett kompakt, delvis bilfritt centrum fyllt av restauranger, barer, shopping och nattliv in på småtimmarna. Gott om hotell, som det palatsliknande Sofitel Grand, accorhotels.com, vid stranden.

Ta sig till Leba:
2,5 timmar med buss från Gdansk, eller med tåg via Lebork. Sopot nås på en kvart med tåg från Gdansk.

NUVARANDE Bästa resmålen på andra sidan Östersjön
NÄSTA ”Kan man få missfall av prosciutto?” – 13 vanliga frågor när du är gravid