Thit heo är helt enkelt fläskkött på vietnamesiska och det är just vad du får i överflöd i den här mackan. Den är nämligen turboladdad med paté, fläsksida och till och med lite knaprig fläsksvål om du vill (kan dock uteslutas). Bäst blir den såklart med grön mango, eller kanske till och med papaya, från den asiatiska matbutiken. Men hittar du ingen sådan funkar det med den mest omogna frukten i din lokala butik.

4 personer.

Du behöver:

2 baguetter (gärna banh mi, recept i boken)

500 g fläsksida
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk fisksås
2 dl vatten
2 msk palmsocker (eller vanligt)
1 tumstor bit ingefära
1 omogen mango
200 g fransk fläskpaté
1 knippe koriander
1–2 bird’s eye-chili
majonnäs
sriracha (stark chilisås)
matolja till stekning
salt och svartpeppar

Snabbpicklad gurka:
1 gurka
½ dl strösocker
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl vatten
½ tsk salt

Gör så här:
1. Skär bort svålen på fläsksidan men spara skinnet – det ska vi såklart käka upp. Skär köttet i kuber och stek i olja i stekpanna på hög värme tills det fått fin färg. Ta upp och stek finhackad schalottenlök och vitlök. Lägg tillbaka fläsket och tillsätt fisksås, vatten, socker och riven ingefära och vrid över ordentligt med svartpeppar. Smaka av med salt. Sänk till medelvärme och låt sedan puttra under lock cirka 45 minuter, eller tills det blir mört, brunt och kletigt.

2. Värm ugnen till 220 grader. Skåra svålen och klappa in gott om salt. Lägg den i en form och sätt in mitt i ugnen i 40–50 minuter, eller tills svålen bubblar upp och ser frasig ut. Låt kallna och skär i tunna, små bitar. Skär mangon i tändstickor.

3. Skiva gurkan tunt på längden och blanda ihop socker, ättika, vatten och salt för en snabbpickling. Häll det över gurkan och ställ in i kylen.

För fler recept på picklad gurka – kolla gärna in vår systersajt Allt om mat!

4. Montera mackan, yes!, genom att gröpa ur bröden och, om de är kalla, frasa till dem en stund i ugnen. Bre paté på underdelen, lägg på gurka, sjukt mycket koriander, mango och sedan det klethärliga sidfläsket. Toppa med finskivad chili, majonnäs, knaprig svål och sriracha.

Recept från boken ”Mackor” av Jonas Cramby.

NUVARANDE Thit heo banh mi
NÄSTA Club sandwich