Länge har struvor och struvjärnet varit ur modet. Men på senare år har struvan precis som klenäter blivit en viktig julkaka. Konditorierna säljer den enbart till julen. Struvjärn är hårdvaluta på loppisar.

Cirka 20 stycken

Du behöver:
struvjärn
1 äggula
2 msk socker
2 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
kokosfett eller olja
strösocker

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienserna och rör till en jämn smet. Häll i en skål som har en bara något större diameter än struvjärnet.

2. Värm fettet till 180 grader i en lämplig gryta. Använd termometer eller gör ”brödprovet”: Lägg ner en bit vitt matbröd i fettet. När brödet får fin guldbrun färg, efter cirka 1 minut, har fettet rätt temperatur.

3. Låt under tiden struvjärnet värmas i fettet. Ta upp järnet och låt det rinna av.

4. Doppa järnet i smeten och håll det över friteringsgrytan en stund så att smeten stelnar något. Fritera struvan guldgul cirka 1 minut. Lossa struvan från järnet med en gaffel och låt rinna av på hushållspapper.

5. Värm järnet innan nästa struva friteras.

6. Doppa struvorna i socker.

Recept ur boken ”Fixa julen”.

NUVARANDE Struvor
NÄSTA Polkagriskola