Stekt lax med inkokta rotfrukter

Recept ur Lotta Lundgrens bok "Tio lektioner i matlagning".

4 personer

DU BEHÖVER:
400–500 g färsk laxfilé
2 morötter
2 stora potatisar
1 späd purjolök
1 knippe grön sparris
1,5 l vatten
3 msk rödvinsvinäger
1 msk salt
4 lagerblad
6 svartpepparkorn
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:

Skär laxen i 4 bitar. Strö lite salt och socker över de skinnfria sidorna. Skala morötterna och dela på längden två gånger. Skala och tärna potatisen sockerbitsstort. Snitta, skölj och skär purjolöken i breda snitt. Ansa sparrisen genom att bryta av de nedersta bitarna av stjälkarna.

Koka upp vattnet med vinäger, salt, lagerblad och pepparkorn. Sjud
morötter och potatis mjuk, 15–20 minuter. Låt sparrisen koka med
2 minuter från slutet.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Sänk värmen något och lägg i laxen med skinnsidan ner (börja cirka 5 min innan grönsakerna är klara). Vänd och stek den skinnfria sidan tills den får fin färg. (Laxen ska fortfarande ha krämig kärna vid servering.)

Fiska upp 2 dl av grönsakernas kokspad och låt smöret smälta ner i det. Använd stavmixer och vispa upp till skummande sås. (Resten av spadet kan sparas till framtida soppkok.)

Ta upp grönsakerna med hålslev, lägg på stort fat, slå över den smörade skyn och servera med laxen.

NUVARANDE Stekt lax med inkokta rotfrukter
NÄSTA Karamelliserad fänkål med chévre