Grundreceptet kan smaksättas med till exempel hackade nötter, kardemumma, pepparkakskryddor eller rivet citronskal. Smaksättningen tillsätts efter kokning. Vi toppade med polkagrisar.

Cirka 25 stycken.

Tid: 20 min + 1 dygn vila

Du behöver:
3 dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl glukossirap
100 g smör (gärna extrasaltat)
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 påse (140 g) polkagrisar

Gör så här:

1. Klä en form (20 x 20 cm) med folie. Pensla folien med neutral olja.

2. Smält socker, sirap och glukos i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra ihop utan omrörning tills den blivit en ljusbrun gyllene karamell.

3. Tillsätt smör, grädde och salt. Låt koka till en temperatur på 128 grader.

4. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov genom att droppa ned en liten klick smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en liten kula är smeten färdigkokt.

5. Häll smeten i den smorda formen. Toppa med krossad polkagris. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär upp i rutor och slå in i smörpapper eller plast.

Recept ur boken ”Fixa julen”.

NUVARANDE Polkagriskola
NÄSTA Julsemifreddo