Persiko- & portobelloburgare
8 burgare

Du behöver:
6 portabellosvampar
6 persikor
6 fullkornshamburgerbröd
100 g färska ärtskott
5 små tomater, skivade
5 små salladslökar, skivade
En liten näve timjanblad, repade

MARINAD:
½ dl kallpressad olivolja
2 rosmarinkvistar (hacka 1 av dem fint och använd den andra som pensel)
1 msk timjan, bladen repade och finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
Saften från ½ citron
Havssalt och nymald svartpeppar

GUACAMOLE:
4 mogna avokador, delade, urkärnade och skalade
3 små tomater
1 näve bladpersilja
1 vitlöksklyfta
½ citron
2 msk kallpressad olivolja

Gör så här:
1. Torka svamphattarna försiktigt med hushållspapper eller en handduk. Ta lite vatten på om det behövs. Skär av fötterna och släng dem. Klappa svamparna torra. Dela persikorna och kärna ur dem.

2. Gör guacamolen så här: Hacka avokado, tomat och persilja grovt. Lägg allt i en liten skål tillsammans med pressad vitlök, pressa citronsaft över och mosa allt med en gaffel. Allt ska blandas men röran ska ha kvar lite bitar. Ställ undan så länge.

3. Gör nu marinaden: Häll olivoljan i en liten skål. Tillsätt hackad rosmarin, timjan, vitlök, färskpressad citronsaft och rör om. Salta och peppra efter tycke och smak. Använd den andra rosmarinkvisten för att pensla svamparna och persikorna med marinaden.

4. Hetta upp en grillpanna och grilla svampar och persikor i 3–4 minuter på varje sida på hög värme. Man kan även lägga dem på grillen. Pensla på mer marinad med rosmarinkvisten under grillningen.

5. Dela hamburgerbröden och rosta dem lätt på grillen. Lägg sedan en stor klick guacamole på underdelen, tillsätt ärtskott, tomatskivor, salladslök,
timjan, en svamp och två persikohalvor. Lägg på överdelen och stick i ett grillspett så att burgaren hålls ihop.

Recept från boken ”Green kitchen stories” av David Frenkiel och Luise Vindahl.

NUVARANDE Persiko- och portobelloburgare
NÄSTA Stenfruktssallad med krämig getost