Marängsuisse - efterrätten vi aldrig tröttnar på!

4–6 portioner

DU BEHÖVER:

Maränger:
3 äggvitor
1 krm ättika
2 dl strösocker

200 g mjölkchoklad
glass
vispad grädde
bär till servering

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 125 grader. Separera vitorna och gulorna och häll äggvitorna i en helt ren bunke (finns det spår av gulorna eller fett i bunken blir inte äggvitan hård). Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum.

2. Tillsätt ättikan och lite socker i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och blank och du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.

3. Fyll en tyll med marängsmeten och spritsa ut små toppar på två bakplåtspappersklädda plåtar, det räcker till cirka 50 stycken. Grädda marängerna i cirka 1 timme, byt plats på plåtarna efter halva tiden (om du har varmluftsugn räcker 1 timme i 100 graders ugnsvärme och plåtarna behöver inte byta plats). Marängerna är klara när de släpper lätt från underlaget och känns lätta och ihåliga. Lite sega i mitten är ju bara gott, men provsmaka en så att de inte är blöta i mitten, låt dem stå ytterligare en kvart i så fall och provsmaka en ny.

4. Smält chokladen över vattenbad. Varva marängerna med glass, vispad grädde, bär och den smälta chokladen.

Recept ur Denise Rudbergs bok ”Mingel och festmat med Denise”.

NUVARANDE Mjölkchokladsuisse
NÄSTA Den fulländade spagetti bolognesen