En riktig maffig chokladkaka...

10 portioner

Du behöver:
1 ½ dl kallpressad olivolja
1 ¼ dl lönnsirap eller flytande honung
50 g mörk choklad (75 % kakaohalt), i bitar
250 g (5 dl) rå rödbeta eller 3–4 medelstora, rivna
3 ägg
200 g (3 ¾ dl) ljust dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
5 msk kakao
en nypa havssalt
1 msk kokosflingor

Gör så här:
1. Värm upp oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och choklad och rör om tills chokladen har smält. Ta av från plattan.
Tillsätt rivna rödbetor och rör om så att allt blandas. Vispa upp äggen i en liten skål och häll dem sedan i kastrullen.

2. Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan skål och rör ner det i rödbetssmeten.

3. Smörj en sockerkaksform (20 cm), med eller utan hål, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna så att smeten inte fastnar. Häll kaksmeten i formen och grädda i ugnen i 180 grader, 25–30 minuter, eller tills kakan har blivit lite mörk och sprucken ovanpå och fortfarande är aningen kladdig inuti.

4. Låt svalna i 15 minuter, stjälp sedan upp kakan försiktigt ur formen. Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2–3 dagar.

Recept från boken ”Green kitchen stories” av David Frenkiel och Luise Vindahl.

NUVARANDE Lyxig chokladkaka med rödbetor
NÄSTA Tunna omelettrullar med äpple och keso