Karamelliserad fänkål med chévre

Recept från Lotta Lundgrens bok ”Tio lektioner i matlagning”.

4 personer

DU BEHÖVER:

4 fänkålsstånd, inte för stora
25 g smör
3 msk olivolja
1 tsk fänkålsfrö
2 msk strösocker
flingsalt
4 skivor chèvre
citron

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 250 grader, grillvärme.

Skär bort de sega skotten från fänkålen och skär i centimetertjocka skivor på längden.

Trimma eventuellt bort lite av rotstocken men inte för mycket, då håller
skivorna inte ihop. Smält smör och olivolja i en stekpanna på hög värme. Så snart smöret börjar skumma, lägg i så mycket fänkål så att pannan täcks.

Stek ungefär två minuter på varje sida. Krossa fänkålsfröna lätt i mortel.
Släng en klick smör i stekpannan, tillsätt socker och fänkålsfrö. Så snart sockret börjar smälta, lägg tillbaka fänkålen och stek försiktigt 1–2 minuter så att karamellblandningen kommer åt överallt. Överför till ugnsfast form, lägg chèvreskivorna ovanpå och sätt in i ugnen, cirka 7 minuter eller tills chèvren fått vacker färg uppepå.

Servera med citronklyftor.

Lotta tipsar:
”Vill du servera som huvudrätt kan du fylla ut med grillade tomater och
nykokta gröna linser.”