Italiensk kalvragu med citron

En snoffsigare variant på köttfärssås som enligt kokboksförfattaren Lotta Lundgren faller de flesta barn på läppen. Recept från Lotta Lundgrens bok ”Tio lektioner i matlagning”.

4–5 personer

DU BEHÖVER:

5 vitlöksklyftor
400 g finmald kalvfärs
2 burkar hela eller krossade
tomater
2 citroner, ekologiska
1 msk tomatpuré
vitpeppar
parmesan

GÖR SÅ HÄR:

Hacka vitlöken fint och fräs i lite olivolja. Sänk värmen, tillsätt kalvfärsen och stek igenom. Purea tomaterna med stavmixer eller mosa med handen och tillsätt. Tvätta och riv med lätt hand zesten (det yttersta skalet) av de två citronerna och tillsätt tillsammans med saften av den ena. Låt såsen puttra ihop till lite tjockare konsistens och tillsätt tomatpuré, vitpeppar och eventuellt en tesked socker (behövs ej om tomaterna är söta). Servera med nykokt pasta och en driva parmesan.

Lotta tipsar:
”En mycket god köttfärssås till pasta som av någon outgrundlig anledning verkar falla åtminstone nio av tio barn på läppen om man får dem att sitta kvar vid bordet.”