Ingen mer middagspanik – läsarnas bästa recept som hela familjen gillar

Finns det något bättre än enkla, beprövade recept på middagar som hela familjen gillar? mamas läsare har delat med sig av sina bästa vardagsräddare. Funkar de hemma hos andra, funkar de kanske hemma hos dig!

När mama-bloggaren Nisse Edwall publicerade sina nio bästa middagsrecept började läsarna dela med sig av sina egna favoriter. mama har sammanställt denna skatt som kan rädda vilken inspirationslös tisdag som helst.

Från Kristin:

Linsgryta med kikärtor och en massa grönsaker:

Hacka en lök och lagom mycket vitlök. Fräs på tills löken är mjuk.

Häll i fyra hackade tomater (kanske centimeterstora bitar), två paket kikärtor (avrunna), 4 msk röda linser, 4 msk kokosgrädde, spiskummin, 3 cm riven ingefära (eller typ 1 msk krossad ingefära på burk), chiliflakes och lite svartpeppar. Låt puttra tills det börjar ”gå ihop” (typ 5 minuter).

Ha i ett broccolihuvud delat i lagom bitar och ett paket spenat (100 gram kanske?). Sätt på locket och låt spenaten ”slokna”, det tar kanske 3-5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft (om du har hemma). Servera med ris.

Låter kanske lite meckigt, men hackar man alla grönsaker först så går det superfort! Också jättegott att ha kyckling i, exempelvis om man råkar ha en kycklingfilé över från igår som man inte vet vad man ska göra med.

Min snart treåring älskar den!

Från Anna:

Fisk i ugn

På med potatis på spisen. Fräs fryst eller färsk spenat med vitlök och lägg i en ugnsfast form. Lägg på valfri fisk. Salta och peppra, gärna citronpeppar om du har. Slå över grädde/mjölk och in i ugnen. Rivna morötter till passar fint!

Från Julia:

Laxpasta för 2 vuxna och 1 barn 

200 gr fryst lax
1 gul lök
2 stora morötter
1,5 dl grädde
1 msk fond
Pasta

Koka pasta, men låt den koka två minuter kortare än det står.

Hacka gul lök och morot i små bitar. Fräs i smör och en slurk vitt vin. Släng på vitpeppar och salt.

När morötterna känns mjuka hackar du laxen och lägger i pannan. När den är genomstekt häller du på nästan all grädde. Med det som är kvar gör du en liten redning med mjöl som du häller över.

Ha i en matsked valfri fond. Låt koka ihop.

Häll över den nästan färdigkokta pastan i pannan och låt den gojsa ihop sig med laxen och bli färdigkokt. Smaka av med salt och vitpeppar. Njut!

Från Hanne:

Curry med vegofärs

I och med att min 10-åring har slutat äta kött har vi börjat testa massa nytt vegetariskt.

Fräs lök, vitlök, curry, ingefära och paprika i olja eller smör. På med champinjoner, rivna morötter och sedan färsen. Efter det grönsaksfond, mango chutney och grädde. Servera med ris.

Från F:

Köttfärsgryta

Min absolut godaste rätt är en köttfärsgryterätt från Leilas typ första bok som vi förenklat till oigenkännlighet.

Stek ett paket köttfärs. Krydda med mangocurrykrydda från Santa Maria. I med lite passerade tomater. Krydda med salt och lite lökpulver. Obs, det ska inte vara för såsigt utan en ganska fast röra.

Servera med basmatiris. Och nu kommer det exotiska inslaget: Toppa med rostad kokos samt bananchips.

Döm inte innan du har testat! Det mest avancerade och tidskrävande i denna rätt är att koka riset.

middagsrecept tips för familjen

Från Anna: 

Currytonfisk 

Koka pasta.

Fräs lök mjuk, tillsätt curry och fräs en stund. Häll i grädde, crème fraiche och en buljongtärning. Koka i 10 minuter. Vänd ner tonfisk och majs.

MUMS! Jag lovar!

Från Jenny: 

Superenkel blomkålssoppa

Koka ett blomkålshuvud i en gryta. Häll på grädde (eventuellt blandat med lite mjölk). Salta, peppra och mixa med stavmixer rakt ned i grytan. Värm eventuellt på lite.

LÄS OCKSÅ: Middagspanik igen? Här är vardagsmaten som barnen faktiskt äter

Från Sara:

Kassler i ugn

Skiva kassler eller en bit rökt skinka och lägg i en glasform.

Blanda 3 dl grädde med lite timjan, lite tomatpuré, mald svartpeppar och lite salt och häll i formen.

Kör i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter, tills det fått färg.

Koka under tiden ris och servera med sallad. Snabbt och gott!

Från Labo:

Broccoli i ugn

Jag fuskar alltid genom att steka färdighackad fryst lök till typ allt.

Min snabbmat är broccolibuketter i ugnsform, några skivor bacon och riven ost ovanpå. In i ugnen tills baconet ser färdigt ut.

NUVARANDE Ingen mer middagspanik – läsarnas bästa recept som hela familjen gillar
NÄSTA När man har olika syn på barnuppfostran efter separationen