Hösten är på rull, vardagspusslet är lagt och immun­försvaret på topp… Ehh… Om du som vi behöver lite starthjälp: Här är tipsen och recepten (ja, goda!) på hur du hälsoboostar hösten.

ANNONS
ANNONS

Lina Nertby Aurell

Ålder: 39.

Familj: Två barn och en hund.

Bor: I Stockholm.

Gör: Författare till ”Food Pharmacy” och uppföljaren ”Food Pharmacy – Kokboken”. Bloggar på foodpharmacy.se.

 

Mia Clase

Ålder: 39.

Familj: Två barn, en man, och fem rådjur i trädgården.

Bor: I Stockholm.

Gör: Författare till ”Food Pharmacy” och uppföljaren ”Food Pharmacy – Kokboken”. Bloggar på foodpharmacy.se.

L

ina Nertby Aurell, 39, och Mia Clase, 39,  är mammorna bakom ”Food Pharmacy” – boken och bloggen som öppnat våra ögon för att hålla oss och kidsen friska genom att äta mat som är schysst mot kroppen och som matar de goda bakterierna.
Nu har de gett ut en kokbok.

Grattis till ännu en boksuccé – som bör förvaras inom räckhåll för barn. Älskar’t! Vad bör vi generellt ge våra barn mer av?
– Grönsaker. Visst hade det varit enklare om det hade varit kanelbullar, ha ha, säger Lina.

Food Pharmacy

Lina och Mia värnar om de goda bakterierna.

Om vi har tvååringar som trilskas, treåringar som vägrar och vilken ålder som helst som är picky när det gäller mat. Vilka är era smartaste tips?
– Både kokboken och vår blogg innehåller en hel del av vad vi brukar kalla ”gröna lögner”, det vill säga mat där vi gömmer grönsaker. Det kan till exempel röra sig om en smoothie med spenat och avokado i som vi maskerar med hallon och banan, säger Mia och Lina fyller i:

– När barnen blir äldre är vår erfarenhet att det går att resonera med dem. En förenklad version av ”slaget om tarmen” mellan de goda och de onda bakterierna brukar barn ha minst lika lätt att ta till sig som vuxna.

Ni pratar om att mata bakterierna för att stärka tarmfloran. Hur börjar vi? Och fortsätter?
– Det är alltid högsäsong för att boosta immunförsvaret. Börja med att ha inställningen att du ska lägga till saker i stället för att ta bort. Det kan vara så enkelt som att göra en smoothie till läxläsningen eller pimpa havregrynsgröten med frön, bär och nötter. Alla små steg är bättre än inget alls och en god förändring leder ofta till flera, menar Mia.

Vad är viktigast när man bestämt sig för att bry sig om sin kropp – på riktigt?
– I vår första bok lärde vi oss bakgrunden till varför man ska mata sina goda bakterier i tarmen och nu i andra boken är det dags att skrida till verket och börja praktisera allt, säger Lina.

– Vi brukar kalla oss för näringsjägare, vilket betyder att vi helt enkelt ser varje måltid som en möjlighet att fylla tallriken och kroppen med näring, oavsett om det är middag eller fredagsmys. För oss har det blivit ett tredje krav som vi ställer på våra måltider, utöver att vi ska bli mätta och att det ska vara gott.

Vad blir det för mat hemma hos er om kidsen får välja?
– För det första så hade man ju kunnat önska att de var lite mer synkade och gillade samma saker, men redan där stöter vi på patrull. Just nu är kinamaten från vår kokbok en storfavorit hemma hos Linas barn, fast det där går ju lite i vågor. Innerst inne vill barnen antagligen ha våfflor varje dag, men vid det här laget har de nog gett upp, tror Mia.

Vad kan ni och er sunda tarmflora inte leva utan?
– Bakteriernas viktigaste föda är fibrer, så dem frossar vi i varje dag. Grönsaker i regnbågens alla färger och mycket gröna blad, säger Lina.

Testa några av recepten ur Food Pharmacy – Kokboken

Gröna hemligheter
2 små glas eller 1 stort

Det här är vårt bästa sätt att få i skeptiska barn nyttigheter utan att behöva tjata. Smakar sött, innehåller grönt, är rosa. Alla glada!

Du behöver: 
2 gröna bananer
1 avokado
2 ½ dl frysta hallon
1 näve babyspenat
2 dl vatten eller valfri växtbaserad mjölk

Gör så här:
Skala bananerna. Skala och kärna ur avokadon. Lägg alla ingredienser i en mixer. Mixa till en rosa dröm och servera gärna med ett fint sugrör. Eller tio, om barnen får bestämma.

ANNONS
ANNONS
Familjens mangogryta
4 portioner

En blåsig eftermiddag i november ringer det på dörren. Linas dotter Ninni springer och öppnar. Där står Platon.
– God dagus Ninni, här kommer jag med världens godaste recept på en mangogrytus.
Ninni ropar besviket:
– Mamma, det är nån konstig gubbe i lakan som vill prata med dig.

Du behöver:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära utan skal
1 ½ msk malen gurkmeja
1 msk kallpressad kokosolja
1 förp krossade tomater (500 g)
½ dl tomatpuré
2 dl blötlagda cashewnötter
1 förp kokosmjölk (400 ml)
salt och nymalen svartpeppar
1 mango (eller 250 g fryst och tinad)
1 förp fast naturell tofu (ca 270 g)
400 g plommontomater
70 g babyspenat
½ kruka koriander till servering (valfritt)

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Värm löken, ingefäran och gurkmejan i kokosoljan i en kastrull på låg temperatur. Häll över allt på receptlistan fram till mangon i mixern och kör tills det blir lagom grynigt. Det ska inte bli en slätstruken sammetssås, utan karaktär och bitar är bara bra. Häll tillbaka såsen i kastrullen, värm upp den så att den blir ljummen. Skär mangon och tofun i bitar och lägg ner i kastrullen. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med spenaten. Servera med koriander samt kokt durra, quinoa eller bovete.

Food Pharmacys kinamat
2 vuxna och 2 barn

Den här rätten gör vi ofta dubbel sats av eftersom den vinner på att stå i kylen i en dag (och eftersom det ibland inte finns något bättre i hela världen än att slippa laga mat mitt i veckan). Funkar på stora som små. Vadå, du tror att barnen kommer att protestera? Var inte så säker på det. Lova oss att du provar i alla fall!

Du behöver:
1 msk kallpressad kokosolja
Vitkålshuvud
Blomkålshuvud
1 hel liten broccoli
1–2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 gul paprika
½ dl tamarisoja
2 msk sesamolja
1 dl cashewnötter
1 paket kelpnudlar (à 300 g)

Gör så här:
Ta fram en stor kastrull och lägg i en klick kokosolja. Hacka alla grönsaker och lägg i kastrullen. Sätt spisen på låg temperatur och rör runt då och då. Smaksätt med tamari och sesamolja lite i taget. Låt stå på spisen i cirka 15 minuter. Servera med cashewnötter och nudlar.

Världens godaste chokladbollar
Cirka 10 bollar

Efter hundratals smakprovningar kan vi härmed meddela att vi har kommit fram till det bästa receptet på chokladbollar, alla kategorier. Så goda att man inte vill dela med sig.

Du behöver:
7 färska dadlar (urkärnade)
2 dl havregryn
3 msk kallpressad kokosolja
2 msk raw kakao
½ dl riven kokos
+ 1 dl att rulla i
1 nypa salt
1 skvätt kallt kaffe

Gör så här:
Blanda allt i en mixer. Forma smeten till små bollar och rulla i kokos.

Food Pharmacys guldgröt
2 portioner

Den här gröten är en crossover mellan overnight oats och guldmjölken från vår förra bok. Så gott, du måste bara prova.

Du behöver:
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
½ dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk

Gör så här:
Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten. Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping.

Text: Malin Lundberg Aguilera
Foto: Ulrika Ekblom
Recept ur boken ”Food Pharmacy kokboken” av Lina Nertby Aurell och Mia Clase

Mycket bråk hemma just nu? Kom till vårt Trotsevent i Stockholm den 26 oktober!

NUVARANDE Hej då vabb – hej goda bakterier! Rädda hösten och hälsan med rätt mat
NÄSTA Bäst i test: Frida Fahrmans mascarafavoriter bland höstens nyheter