Kan det verkligen stämma att mammor blir lyckligare av att bädda sängen?

Enligt en undersökning blir människor som bäddar sängen på morgonen både lyckligare och mer produktiva. mama.nus redaktör Lisa Nylén testade för att se om det stämde.

När jag läste vår systersajt Damernas Världs reportage om att man blir lyckligare av att bädda sängen kände jag mig först skeptisk. Jag lämnade nästan alltid sängen obäddad innan jag rusade iväg till jobb och förskola, men efter att ha läst artikeln blev jag sugen på att testa om det stämde.

Bli lyckligare genom att bädda sängen
Foto: iStock

I sommar har därför jag eller min man bäddat sängen varje morgon och jag måste erkänna att det känns skönt att lämna husets övriga stökiga rum och komma in i sovrummet till den bäddade sängen. Som en liten fristad fri från legobitar, tuschpennor utan lock och pärlhalsband.

Gretchen Rubin har skrivit The Happiness Project och när hon gjorde research till sin bok och ville ta reda på vad som gör människor lyckliga, dök just sängbäddning upp flera gånger.

– Det är en ganska trivial sak, men om och om igen säger människor att när de får kontroll över den här lilla handlingen så får de i allmänhet också mer kontroll över sina liv, säger hon till Elite Daily.

Gretchen Rubins slutsats får stöd i en undersökning gjord av Hunch.com, skriver Elite Daily. I undersökningen, där 68 000 personer deltog, ansåg sig 71 procent av de som bäddade sängen varje morgon vara lyckliga. Bland de som inte bäddade ansåg sig 62 procent vara olyckliga.

– Din säng symboliserar dig. Det är något med att ha sin säng i ordning som får ditt liv att kännas på samma sätt, säger Gretchen Rubin.

Och en god vana leder ofta till fler goda vanor. Enligt boken The Power of Habit, skriven av den prisbelönta reportern Charles Duhigg, kan sängbäddning göra dig både mer effektiv och bättre på att hålla en budget.

Den här veckan skulle hela vår familj tillbaka till vardagen igen med heltidsjobb och förskola, och vi har inte hunnit bädda en enda dag. Jag ska erkänna att det har känts stökigare än vanligt när täckena legat huller om buller och överkastet och kuddarna halkat ned på golvet.

Det går lika bra att hoppa i en bäddad säng. Foto: iStock
Det går lika bra att hoppa i en bäddad säng. Foto: iStock

Jag har definitivt inte blivit olycklig av att strunta i bäddningen. Däremot kommer jag från och med nästa vecka att prioritera bäddning framför mascara på morgnarna, och hoppas att det känns lite mer harmoniskt när jag kommer hem på kvällen. Om det gör mig mer effektiv eller bättre på att hålla en budget återstår att se!

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ned mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg