Visst, om du har möjlighet och lust att vara hemma med barnen i tre år, potträna din bebis från tidig ålder och laga all mat från grunden - gör det. Men låt oss som väljer barnmat på burk, barnvagnar och blöjor göra det utan föreläsningar. Det skriver mama-krönikören och pappabloggaren Manne Forssberg.

Om man så mycket som andas något om att ens bebis använder blöjor dyker en hel liten armé genast upp och lovordar babypottning. Alltså potträning för bebisar. Förespråkarna berättar att blöjor är ohälsosamma för både miljön och barnen och att blöjföretagen är en lömsk orm som vill få alla i hela världen att bära blöja till typ 18-årsåldern helt i onödan. Företrädarna för babypottningrörelsen har ofta en nyfrälst framtoning och missionerar gärna. En blöjrumpa i sociala medier räcker för att de ske se sig tvingade att utdela en störskur av välmenande råd.

Det finns massor av ickemissionerande babypottningföräldrar också. Den här texten handlar inte om er.

Jag pratar om naturlighetsivrarna som ser det som sin uppgift att berätta för de obildade massorna om hur viktigt det är att leva som vi gjorde förr i tiden, före halvfabrikatens, engångsblöjornas och barnvagnarnas tid. De har skådat ljuset och vill att alla andra ska göra lika kloka val som de själva.

Man ska laga naturlig mat från grunden till sin bebis. Färdiga barnmatsburkar ses som en styggelse och ett bevis för allvarliga karaktärsbrister alternativt avgrundsdjup okunskap hos föräldrarna. Helst ska maten vara egenodlad, hemlagad och prydligt förpackad i garanterat giftfria (hemsnidade?) kärl.

Sedan får man inte glömma att giftsanera barnens rum. Alla skadliga plaster ska bort och helst ska barnen leka med (svindyra) träleksaker. Även barnvagnar ses som något suspekt. Attachment parenting vinner mark och bygger på den heliga symbiosen mellan mor och barn. För att anknytningen ska bli lyckad ska mamman (pappan nämns aldrig) och barnet samsova och bebisen ska hellre bäras än ligga i vagn. Barnvakt ska undvikas det första året och förskola före treårsåldern är otänkbart. Idealet är det naturliga föräldraskapet. Apor och stenåldersmänniskor ses som föräldraförebilder.
 
Naturligt behöver inte vara särskilt bra. Kokain, metangas och björnlokor är exempelvis inget man bör basera sin kosthållning på. Lika lite som det förindustriella samhället var något paradis för barn och deras föräldrar.
 
På platser där modern (ickenaturlig) förlossningsvård saknas dör ungefär var sjunde kvinna och barn under förlossningen. Förr i tiden var kvinnor fjättrade vid spisen. När barnomsorg saknades fick kvinnor låta bli att arbeta, lämna barnen ensamma eller ta med barn på föga barnanpassade arbetsplatser.
 
Blöjor har gjort att det faktiskt går att lämna hemmet utan pinsamma bajskatastrofer och halvfabrikat har gjort det möjligt för föräldrar att umgås med barnen istället för att ägna timmar åt att mala mjöl och knåda degar.
 
Om någon har tillräckligt mycket tid och ekonomiska resurser för vara hemma i tre år med sina barn, bannlysa blöjor och laga all mat från grunden så är det alldeles utmärkt. Det står var och en fullkomligt fritt att lajva stenålder. Men sluta gärna bete er som sektmedlemmar på missionsresa. Blöjor, barnmatsburkar, barnvakter och barnvagnar kan faktiskt vara rationella val av medvetna föräldrar som vill det bästa för sina barn.

NUVARANDE Manne Forssberg: ”Naturlighetsivrare – sluta bete er som sektmedlemmar på missionsresa”
NÄSTA Känslan när bebisen somnat – den här mamman beskriver det så bra